- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нереди и сузавац на протестима у Грузији због нацрта закона, очекује се обраћање председнице

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаНереди на протестима испред парламента у Тбилисију
Нереди на протестима испред парламента у Тбилисију - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2023
Пратите нас
Током протеста демонстраната због усвајања нацрта закона о страним агентима, испред парламента у Тбилисију повређено је неколико припадника органа реда, а оштећени су и полицијска возила и опрема, преноси ПР служба грузијског Министарства унутрашњих послова.
У саопштењу се наводи да су, упркос многобројним упозорењима, демонстранти наставили насилничко понашање и оглушили су се о инструкције полиције, након чега је она употребила сразмерну силу.
У Тбилисију су испред зграде парлемента, од јутра отпочели протести, чији учесници иступају против усвајања нацрта закона о страним агентима, који је синоћ био усвојен у првом читању.
Након завршетка гласања, око зграде законодавног органа стигле су специјалне јединице које до овог тренутка растерују демонстранте сузавцем и воденим топовима.
Администрације председнице Грузије Саломе Зурабишвили саопштила је да је она због протеста у Тбилисију отказала све своје састанке у оквиру радне посете Сједињеним Америчким Државама и спрема се да се обрати грађанима земље.

Вашингтон прати ситуацију у Грузију

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс прокоментарисао је дешавања у Тбилисију речима да грузијска Влада не треба да омета мирне демонстрације грађане због закона „О транспарентности страног утицаја“.

Он је истакао да у Вашингтону прате ситуацију у Грузију и поручио да су „САД уз оне који мирно спроводе своја права на окупљање и слободу говора“.

Прајс је, поред тога, поручио да би одговорни за гушење протеста у Грузији могли потпасти под америчке санкције.

Имамо низ средстава који нам омогућавају да било који човек у било којој земљи одговара због мешања у спровођење онога што представља универзално људско право, оценио је Прајс на брифингу.

Према његовим речима, усвајање закона „О транспарентности страног утицаја“ у Грузији може да угрози партнерство Вашингтона и Тбилисија.
Према његовим речима, усвајање поменутог закона означило би корак у супротном смеру у погледу евроатлантских тежњи те земље.
Закон, ако буде усвојен, предвиђа стварање регистра организација и медија који се финансирају из иностранства.
Један број посланика сматра да овај закон удаљава земљу од ЕУ.
Заседание парламента Японии  - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Жестока туча у грузијском парламенту: Ко је страни агент
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала