- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пекинг: Америка неће успети да формира азијски НАТО

© AFP 2023Амерички војници
Амерички војници - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе неће успети да остваре своје планове за формирање азијске верзије НАТО-а у Индо-пацифичком региону, рекао је кинески министар спољних послова Ћин Ганг на конференцији за новинаре на маргинама седнице Националног народног конгреса Кине која се одржава у Пекингу.

„Индо-пацифичка стратегија Сједињених Држава се размеће са слободом и отвореношћу, док у стварности уједињује и ангажује групе у различитим затвореним и искључивим малим круговима. У њој се наводи да САД подржавају регионалну безбедност, али у ствари изазивају конфронтацију и планирају да склопе азијско-пацифичку верзију НАТО-а“, рекао је министар.

Он је истакао да Вашингтон, када каже да његова политика у региону доприноси регионалном просперитету, заправо жели да уништи процес регионалне интеграције.
Сједињене Државе отворено изјављују да обликују стратешко окружење Кине, рекао је он, „што тачно открива праву сврху индо-пацифичке стратегије за обуздавање Кине“.
Ова политика је штетна по дугорочне интересе земаља региона, а њени циљеви се не могу реализовати, нагласио је Ћин Ганг.
Шеф кинеске дипломатије Ћин Ганг - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2023
РУСИЈА
Двоструки стандарди: Зашто Америка може испоручивати оружје Тајвану, а Кина не може Русији?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала