Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Стигао вам је Јашари“: Нови метод Приштине којим се застрашују Срби на Косову и Метохији /фото/

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Bdx / Меморијал Адему Јашарију у Преказу
Меморијал Адему Јашарију у Преказу - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2023
Пратите нас
Приштинске власти обележавањем свог празника „Епопеје ОВК”, на све начине се труде да и Србима и неалбанцима на Косову и Метохији наметну своје виђење догађаја који су били непосредни повод агресије на Савезну Републику Југославију 1999. године.
Нови у низу догађаја је аутоматска порука која се шаље са свих службених мејлова који имају префикс тзв. Република Косово или РКС.
Било који службеник у косовским институцијама, уколико пошаље и-мејл са неке од званичних адреса, не види лого тзв. Епопеје, али ће се тај лого аутоматски ажурирати и стајати на почетку и-мејла особи којој стигне.
© Sputnik / Теодор АнастасијевићПриштинске власти славе Адема Јашарија и у мејловима који се шаљу са службених адреса
Приштинске власти славе Адема Јашарија и у мејловима који се шаљу са службених адреса - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2023
Приштинске власти славе Адема Јашарија и у мејловима који се шаљу са службених адреса
Симбол обележавања четврт века од догађаја у Преказама је за Албанце ове године број „25“ у боји албанске заставе са ликовима тројице браће Јашари који су погинули у сукобима са снагама редовне полиције СРЈ у марту 1998. године.
Српска листа је реаговала на овај аутоматски додатак у порукама без икаквог обавештења. Представници Срба овакво понашање институција у Приштини виде као наметање нечега што Срби не препознају као истину из прошлости.
„Ово је још један вид институционалног притиска и класичан пример дискриминације српског и осталих народа који само раде свој посао, а којима се не дозвољава да имају свој став о догађајима у прошлости. Нажалост, овај лого којим се велича ОВК и насилно намеће албанска верзија догађаја из прошлости, био је подржан од стране и једног Србина који је део антисрпског режима Аљбина Куртија, од нелегалног министра Ненада Рашића“, додаје се у саопштењу.
Историчар Лука Јовановић из Звечана каже за Спутњик да је борба породице Јашари била уперена и према Албанцима те да су читаво њихово постајање обележиле иредентистичке идеје.
„Породица Јашари из Преказа је још у доба СФРЈ служила као синоним за иредентизам борећи се против система који је симптоматично сметао само њима, а не и већини осталих Албанаца на Косову и Метохији. У прилог томе говоре две чињенице: прва, да Шабан, Хамза и Адем Јашари никада иза себе нису могли да створе значајнији покрет и на своју страну придобију већи број косметских Албанаца. Друга, да су и сами Албанци неретко били жртве „ослободилачке борбе“ породице Јашари, која је обухватала пљачке, силовања и отмице њихових сународника. Јако је занимљив снимак који постоји на Јутјубу у ком Хамза Јашари на чисто српском језику говори о свом непријатељству према Србима којих, по његовим речима, на простору Косова и Метохије никад није било те се поставља питање: где је и од кога један такав човек, скромног образовања, могао да научи тако добро српски језик“, каже Јовановић.
У оквиру прославе тзв. „Епопеје ОВК“ приштинске институције обележавају 25 година од акције у Преказу када су специјалне антитерористичке јединице МУП Србије након тродневних борби убиле вођу тзв. Ослободилачке војске Косова Адема Јашарија заједно са бројним члановима породице Јашари који су одбили, након вишедневних позива полиције, да положе оружје и предају се.
Косовски Албанци Адема Јашарија и његову породицу гледају као жртву која је донела слободу Косову и у складу са тим организују тродневне манифестације широм Косова са главним догађајем у Преказама где је изграђен меморијални центар у знак сећања на Адема Јашарија.
Грб  терористичке организације ОВК - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2023
СРБИЈА
Скандалозан потез Приштине: Намећу Србима промоцију ОВК и њених вођа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала