- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Волстрит џурнал“: Америка није спремна за конфронтацију са Кином и Русијом

© Sputnik / Алексей Агарышев / Уђи у базу фотографијаЗдание Конгресса США на Капитолийском холме в Вашингтоне
Здание Конгресса США на Капитолийском холме в Вашингтоне - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2023
Пратите нас
САД сада нису спремни да се супротставе Русији и Кини, с обзиром на то да су се последњих деценија фокусирале на борбу против бунтовника у блискоисточним земљама, пише лист „Волстрит џурнал“.
Лист наводи да на тренутно САД производе недовољно наоружања и муниције, који су неопходни за ефикасно обуздавање и конфронтацију са другим водећим играчима у светској политици.
У чланку се истиче, да иако свест о доласку нове фазе борбе великих сила расте, низ околности спречава да Сједињене Америчке Државе брзо реагују на нове услове. Међу тим околностима су унутрашње противречности у САД-у, различите процене кинеске претње, одвлачење пажње на тренутне проблеме.
Током година борбе са терористичким земљама на Блиском Истоку смањила се производња подморница и ракета, које су неопходне за супротстављање Кини. Војне вежбе су показале да ће у случају сукоба око Тајвана залихе америчких ракета великог домета бити потрошене за око недељу дана.
САД су такође заостале за Москвом и Пекингом у развоју надзвучног наоружања. Смањена је привлачност војне службе, војска се током последњих година редовно суочавала са недостатком добровољаца.
Лист указује да у случају заоштравања међународне ситуације Сједињене Америчке Државе могу бити принуђене да воде битке на два фронта – против Кине и против Русије. Арктик може бити локација за сукобе, међутим, САД заостају за Русијом по броју ледоломаца који би били потребни да би се обезбедио рад флоте.
Према подацима „Волстрит џурнала“, САД ће моћи тек 2030. године да обезбеде технолошку предност над Кином и Русијом стварањем нових врста наоружања, док би се сукоб са Кином око Тајвана, према америчким обавештајним службама, могао догодити раније.
У чланку се признаје да тренутно Оружане снаге САД надмашују главне противнике, војни буџет се повећава сваке године, а потрошња за научно-истраживачке и експериментално-развојне радове у 2023. години износиће 140 милијарди долара, што је апсолутни рекорд.
Шеф кинеске дипломатије Ћин Ганг - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2023
РУСИЈА
Двоструки стандарди: Зашто Америка може испоручивати оружје Тајвану, а Кина не може Русији?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала