- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Забринутост широм света због соја Х5Н1: Вирус са птица прелази на сисаре, заражене лисице код Париза

CC0 / Pixabay / Лисица
Лисица - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2023
Пратите нас
Француска је пријавила избијање високо патогеног птичјег грипа међу црвеним лисицама североисточно од Париза, саопштила је данас Светска организација за здравље животиња (ВОАХ).
Оваква реакција уследила је након што је ширење вируса на сисаре почело да изазива забринутост широм света, јавио је Ројтерс.
Наводи се да су три лисице пронађене мртве у резервату природе, у близини места где су угинули галебови, а недуго затим једна од лисица је покупљена и тестирана, напомиње се у извештају који су пренеле француске власти.
Откривени сој је Х5Н1, попут оног који се ширио светом у последњих годину дана, када је усмртио више од 200 милиона птица.
Исти сој птичјег грипа поново је откривен на фарми гусака у округу Бекеш, на југоистоку Мађарске, саопштила је данас Управа за безбедност хране у тој земљи.
Наведено је да је та болест регистрована и код птица у заточеништву у округу Комаром - Естергом на северу земље, пренео је МТИ.
Сој Х5Н1 дијагностикован је на фарми која држи 7.400 гусака у Бекешу, а одстрел животиња је већ почео, саопштено је из Управе. Исто чека и болесне птице у округу Комаром-Естергом.
Дете код лекара - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
СВЕТ
Вируси се мењају: Мистериозна зараза шири се међу децом – у Кини птичји грип и код људи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала