- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Запад ће пре или касније морати да врати замрзнуту руску имовину – и то можда са каматом

© Fotolia / Rrraum Руске рубље
 Руске рубље - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2023
Пратите нас
Руска имовина која је замрзнута на Западу пре или касније ће морати да буде враћена, изјавио је вршилац дужности сталног представника Русије при ЕУ Кирил Логвинов.
„Колико год се састајали у ЕУ, Г7, ма шта покушали да измисле како би запленили руску имовину, свака 'лоповска шема' по дефиницији у супротности је са општеприхваћеним правним нормама“, рекао је Логвинов.
Како је додао, правна служба Савета Европске уније у суштини је признала да ће руска државна имовина пре или касније морати да буде враћена, и то чак можда са каматама.
„У том случају, уколико имовина из неког разлога буде изгубљена, Европска унија ће бити принуђена да надокнади Русији губитке из џепова европских пореских обвезника. Истина, мало је вероватно да су ови други уопште свесни тога“, оценио је Логвинов.
После почетка специјалне војне операције Русије у Украјини западне земље су увеле низ санкција Русији, укључујући замрзавање око половине девизних резерви земље – око 300 милијарди долара. Такође је саопштено да је замрзнута имовина приватних лица и организација из Русије у вредности од 21,5 милијарди евра. Лидери ЕУ су прошлог октобра наложили Европској комисији да припреми предлоге за коришћење замрзнутих средстава за финансирање обнове Украјине. Након тога је портпарол Кремља Дмитриј Песков оптужио Запад за крађу руске имовине.
Новчанице од 500 евра - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
РУСИЈА
Блумберг: Европска унија „изгубила“ руске милијарде
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала