- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Завршено постројење за коришћење депонијског гаса у Винчи

© Фото : YouTube/Beo Čista Energija d.o.o, snimak sa ekranaЕнергана у Винчи
Енергана у Винчи - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2023
Пратите нас
Генерални директор „Беочиста енергија“ Владимир Миловановић изјавио је вечерас на „Копаоник бизнис форуму“ да је завршено постројење за коришћење депонијског гаса у Винчи и да се врше последње припреме за изградњу мреже за прикупљање тог гаса.
Миловановић је, говорећи о пројекту постројења за третман отпада и производњу енергије и постројења за рециклажу грађевинског отпада и затварању постојеће депоније у Винчи, рекао да би пројекат требало да буде готов до краја године, у смислу почетка пружања услуга граду Београду.
„Очекујемо да ћемо моћи до краја ове године да објавимо почетак пружања свих уговорених услуга граду Београду, јер термоелектрана на комунални отпад је у фази завршних тестирања и ми већ сада спаљујемо одређене мање количине отпада. Наравно то је сада мало уходавање, али могу да кажем да је систем за пречишћавање димних гасова димензионисан тако да одговара најновијим захтевима ЕУ“, казао је Миловановић.
У електрани ће се, како је раније најављено, производити 30,24 мегавата електричне и 56,5 мегавата топлотне енергије, а у когенеративном постројењу на депонијски гас ће се производити три мегавата електричне и 1,8 мегавата топлотне енергије.
Миловановић је рекао да ће тај пројекат и затварање депоније у Винчи много значити за унапређење животне средине у Београду. Годишње ће се у тзв. спалионици сагоревати око 340.000 тона комуналног отпада годишње.
Директор Центра за циркуларну економију у Привредној комори Србије Синиша Митровић је рекао на панелу да у нашем друштву и даље немамо наратив зелене транзиције. Чак мислим да је можда и превише естрадизован, лепа је прича и можда је тај наратив само одржив у вестима када се десе неке хаварије или акциденти, казао је Митровић.
Навео је да сви доживљавају зелену транзицију као нешто што за нас тек има времена да се деси.
„Директна штета од климатских промена од 2000. године се мери са више од седам милијарди евра директне штете“, истакао је Митровић, пренео је Танјуг.
Енергана у Винчи - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
ЕКОНОМИЈА
Почело спаљивање отпада са депоније у Винчи и производња електричне и топлотне енергије /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала