- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Индија и Русија руше доминацију долара

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаДржавне заставе Русије и Индије
Државне заставе Русије и Индије - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2023
Пратите нас
Америчке санкције против Русије су почеле да руше вишегодишњу доминацију долара у међународној трговини нафтом, јер се већина трансакција са Индијом, основним тржиштем за продају руске нафте морским путем, врши у другим валутама, пише агенција „Ројтерс“.
Трговина нафтом у Индији, након почетка специјалне војне операције у Украјини, добар је пример преласка на друге валуте, које могу да буду одрживе. Индија је на трећем месту у свету по увозу нафте, а Русија је постала њен главни испоручилац након што је Европа, због санкција, одустала од руске нафте.
Након што је 5. октобра 2022. године уведена горња гранична цене нафте за Русију, индијски потрошачи су већи део руске нафте плаћали у другим валутама, а не у доларима, укључујући дирхамом Уједињених Арапских Емирата, а недавно и у руским рубљама, рекли су извори из банке. Извор је додао да су уговори са Индијом о куповини руске нафте последња три месеца износили неколико стотина милиона долара.
Неки трговци из Дубајиа, као и руске енергетске компаније „Гаспром“ и „Росњефт“ добијају новац за мање популарне врсте руске нафте, али не у доларима. Та нафта се последњих недеља продавала по цени већој од 60 долара по барелу. Три индијске банке су одобриле неке споразуме, потврдили су агенцији бивши руски и амерички економски званичници.
Плаћање руске нафте у дирхамима може закомпликовати санкције САД и Велике Британије против руске МТС банке, која се налази у Москви и Абу Дабију. Према речима извора, преко МТС банке се врше плаћања за индиујску нафту у другим валутама.
Извор из индијске компаније за прераду нафте је изјавио да су индијски клијенти и руски испоричиоци одлучни да наставе да тргују руском нафтом на други начин и то без обзира на санкције.
„Руски испоручиоци ће пронаћи неке друге банке које ће прихватити плаћања. Влада тренутно не тражи од нас да престанемо да купујемо руску нафту, надамо се да ће се наћи алтернативни механизам плаћања у случају блокирања постојеће шеме“, рекао је извор.
Плаћање нафте у доларима је била скоро универзална пракса неколико деценија. У складу са подацима СВИФТ-а за јануар, удео те валуте у укупном обиму међународних трансакција износио је 40 одсто.
Данијел Ан, бивши главни економиста Стејт департмента САД и сарадник Међународног центра научника Вудро Вилсона (у Русији је проглашен за непожељан) наводи да је јачина долара без премца, али да санкције могу уништити финансијске системе Запада.
Заменик директора Међународног валутног фонда Гита Гопитан је изјавила, месец дана након почетка специјалне операције у Украјини, да санкције против Русије могу уништити доминацију долара подстичући стварање мањих трговинских блокова који користе друге валуте.
„Долар ће остати основна светска валута чак и у таквој ситуацији, али је фрагментација на мањем нивоу сасвим могућа“, рекла је она за „Фајненшнал тајмс“.
Према подацима Међународне енергетске агенције, Индија је 2022. године потисла Европу као главног купца руске нафте, а која се испоручује морским путем. Индија је повећала увоз руске нафте 16 пута у поређењу са периодом до 24. фебруара. Руска нафта чини око трећину укупног увоза нафте у Индији.
Руска бушилица нафте на Арктику - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2023
РУСИЈА
Руска нафта, упркос ембаргу, стиже у Европу преко Индије и САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала