- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Стејт департмент: Нацрт закона о страним агентима у Грузији инспирисан Кремљом

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMЗграда америчког Стејт департмента у Вашингтону
Зграда америчког Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2023
Пратите нас
Амерички Стејт департмент позвао је власт у Грузији и демонстранте, који протестују због нацрта закона о страним агентима, на уздржаност. У Вашингтону су истакли да су дубоко забринути због нацрта закона који је, како кажу, „инспирисан Кремљом“.

„Форсирање нацрта закона инспирисаног Кремљом у парламенту није у складу са тежњама народа Грузије у правцу евроинтеграција и демократског развоја…. И нанеће штету односима Грузије са њеним стратешким партнерима и угрозити њену евроатлантску будућност“, навео је на брифингу портпарол Нед Прајс.

Стејт департмент позива владу Грузије да поштује слободу мирног окупљања и протеста.
„Позивамо све стране да покажу уздржаност и да избегавају било какве активности које би водиле ка ескалацији и насиљу, поштују законе и демократске вредности Грузије“, рекао је Прајс.
Подсетимо, велики антируски протест одржава се у центру главног града Грузије, Тбилисија, грађани протестују због усвајања закона о страним агентима. Демонстранти су опколили парламент и сукобили се са полицијом.
Активисти су почели да се окупљају на централној авенији после подне, главна акција почела је у 19 часова (16 часова по средњоевропском времену).
Они носе заставе Европске уније и Грузије, као и плакате на којима пише да Грузија бира Европску унију, а не Русију. Демонстранти сматрају да је предлог закона о страним агентима аналог закона који је на снази у Русији.
Протести у Тбилисију - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2023
РУСИЈА
„Мајдан“ у Грузији: Сузавци, водени топови – протести потресају Тбилиси
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала