- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска хаубица у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Борељ: Издвојити милијарду евра за испоруке муниције Кијеву

Пратите нас
У току је 378. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Оснивач групе „Вагнер“ Евгеније Пригожин саопштио је да руске снаге контролишу источни део Артјомовска (Бахмут). Спречен је покушај пробоја украјинских снага на подручју Красног Лимана у ЛНР.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:19 08.03.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Кировоградској и Дњепропетровској области Украјине, следи из онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталне трансформације.
20:39 08.03.2023
Вршилац дужности губернатора Херсонске области Владимир Саљдо назвао је украјинског лидера Владимира Зеленског издајником украјинског народа.
Он је за ТВ „Таурија“ подсетио да је Зеленски, кандидајући се за председника Украјине, током дебате са бившим украјинским лидером Петром Порошенком клекнуо и обећао да прекинути рат у Донбасу у наскорије време, али је уместо тога, урадио све другачије.
Саљдо је закључио да је Зеленски почео да се понаша бескрупулозније, чак и од Порошенка.
19:45 08.03.2023
У Херсонској области појачава се систем ПВО како би се смањио утицај гранатирања региона од стране Украјине, саопштио је в.д. губернатора области Владимир Саљдо.
Према његовим речима, специјална јединица противваздушне одбране у региону бави се деактивирањем граната, укључујући и оних које је испалила украјинска страна из система „хајмарс“.
Губернатор је додао да ће у овој области бити повећан ниво безбедности на стратешким објектима. Ради се о црпним станицама неопходним за пољопривредну индустрију у региону.
Он је истакао да украјинска страна наставља да гранатира цивилно становништво Херсонске области по налогу западних „партнера“.
Саљдо је додао и да је у Херсонској области изграђен дубоко ешалонирани систем одбране.
19:18 08.03.2023
Вршилац дужности губернатора Запорошке области Евгеније Балицки саопштио је да је на јучерашњем састанку са руским председником Владимиром Путином нагласио да је пажњу потребно усмерити на јачање снага противваздушне одбране у циљу поуздане заштите стратешки важних објеката региона.
17:32 08.03.2023
Амерички ПВО системи „патриот“ могли би убрзо да почну да се користе у Украјини, изјавио је у интервјуу „Дефенс њуз“ помоћник министра америчке војске за набавке и опрему Даглас Буш.
Раније је заменик министра одбране Украјине Ана Маљар изјавила да ће украјинска војска ускоро добити ПВО системе „патриот“ и САМП/Т, који могу да пресрећу балистичке ракете.
17:21 08.03.2023
Немачка је за недељу дана Украјини испоручила два тенка „гепард“, следи из списка објављеног на сајту немачког Министарства одбране.
На ажурираном списку, који недељно објављује о немачкој војној помоћи Кијеву, налази се испорука два тенка„гепард“.
Тако су украјинској армији од почетка сукоба испоручена 34 самоходна система. Осим тога, прошле недеље у Кијев су испоручена два оклопна патролна возила.
17:20 08.03.2023
Амерички обавештајци уверени су да Русија не жели директан војни сукоб са западним земљама, али да су ризици од ескалације у Украјини и даље велики, наводи се у годишњој процени тизика коју су објавиле америчке специјалне службе.
„Русија, највероватније, не жели директан конфликт са снагама САД и НАТО, али постоји потенцијал да се тако нешто догоди“, наводи се у документу.
Руско руководство, сматрају обавештајци, до сада је избегавало кораке који би водили ка томе да се сукоб у Украјини прелије преко граница те земље, али ризици су и даље велики.
16:52 08.03.2023
Генерални секретар УН Антонио Гутереш - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2023
Специјална операција у Украјини
Гутереш: Извоз хране и ђубрива из Русије и Украјине веома важан
15:47 08.03.2023
Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да је предложио да се издвоји једна милијарда евра из такозваног Европског мировног фонда за хитне потребе ради испоруке муниције Кијеву.
Он је додао да ће у средњерочној перспективи бити потребна још једна милијарда евра за заједничку куповину муниције.
Борељ је истакао да рачуна да ће одлука о датом плану бити усвојена на састанку министара иностраних послова и одбране ЕУ 20. марта.
Високи представник ЕУ је на крају седнице министара одбране чланица ЕУ у Шведској такође истакао да ће ЕУ у оквиру своје мисије војне обуке до краја марта текуће године обучити 11 хиљада украјинских војника, а до краја године ─ 30 хиљада.
15:33 08.03.2023
Украјински дронови напали обалу Енергодара и изазвали пожар
Украјинске беспилотне летелице извеле су напад запаљивом муницијом на обалу Енергодара.
Напад је изазвао пожар на површини од око четири хектара, саопштиле су градске власти
„На Међународни дан жена украјинска војска је поново извела терористички чин против цивила у Енергодару, наносећи напад запаљивом муницијом на градску обалу“, наведено је у саопштењу.
Према наводима власти Енергодара, пожар се шири ка далеководима који напајају град струјом.
Без обзира на опасност од поновног напада украјинских дронова, ватрогасци, припадници Руске гарде и војници настављају да се боре против ватрене стихије.
Наводи се, такође, да рад Запорошке нуклеарке није угрожен.
15:19 08.03.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски састао се са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом, саопштила је прес служба Зеленског.
Зеленски је рекао да су стране разговарале о прехрамбеном споразуму, његовом продужењу и проширењу, као и о размени заробљеника. Детаљи састанка за сада нису објављени.
Гутереш је у Кијев стигао у среду.
14:40 08.03.2023
Столтенберг: Артјомовск може пасти у наредним данима
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг признао је да би Артјомовск могао да дође под руску контролу у наредним данима и поново позвао да се избегава потцењивање руских могућности.
"Последњих недеља и месеци видели смо жестоке борбе око и унутар Артјомовска... Не можемо искључити да ће Артјомовск пасти у наредним данима. Али важно је напоменути да то не значи нужно прекретницу у рату, али наглашава да не треба да потцењујемо Русију, морамо да наставимо да подржавамо Украјину“, рекао је он пре састанка у Стокхолму са шефовима министарстава одбране земаља ЕУ, на којима ће се разговарати о подршци Кијеву.
12:41 08.03.2023
Главно са брифинга Министарства одбране Руске Федерације:
◾Свакодневно Оружане снаге Украјине у подручју Красног Лимана губе по 130 војника и девет комада технике;
◾Руска војска је ликвидирала више од 180 припадника Оружаних снага Украјине у правцу Доњецка;
◾Руске трупе су уништиле више од 65 украјинских војника и хаубицу Мста-Б на јужно-доњецком и запорошком правцу;
◾Заустављена су дејства десет диверзантско-извиђачких група Оружаних снага Украјине у правцу Купјанска;
◾Руске трупе су ликвидирале око 50 војника и уништиле хаубицу Д-30, Оружаних снага Украјине у правцу Херсона;
◾У близини села Мемрик у ДНР уништен је штаб украјинске 59. моторизоване бригаде.
12:01 08.03.2023
Украјина ће овог месеца добити 18 немачких и 3 португалска тенка "леопард 2", саопштио је шеф немачког министарства одбране Борис Писториус.
„Могу да кажем да сам управо сазнао следеће: 18 немачких тенкова Леопард-2А6 и три португалска тенка могу бити послате у Украјину овог месеца“, рекао је он на маргинама неформалног састанка Савета ЕУ на нивоу министара одбране.
Он је објаснио да тенкови у Украјину треба да стигну са већ обученим посадама.
11:07 08.03.2023
Оружане снаге Украјине припремају другу линију одбране Славјанск-Краматорск-Константиновка-Торецк и распоређују појачања са резервом. Тренутно је на овој линији, као и у Северску, концентрисано најмање 12 бригада, укључујући и недавно формиране 47. и 67. Бригада, наводи телеграм канал "Рибар" који прати дешавања на фронту.
Неке формације су већ учествовале у биткама за Артјомовск. Међу њима су 17. тенковска и 28. механизована бригада, као и падобранци из 80. и 95. ваздушно-десантне бригаде, који трпе велике губитке на другој линији одбране.
Напредовањем руских снага, линија фронта постаје све већа. То ствара потребу код украјинских снага да војнике користе за заштиту и држање положаја уместо да иду у контранапад.
09:05 08.03.2023
Јужнокорејска влада дала је извозну дозволу Пољској да Украјини испоручи хаубице Краб, које су направљене од јужнокорејских компоненти, рекао је Ројтерсу директор европско-азијског одељења Бироа за међународну сарадњу Ким Хен Чол.
„Проучили смо сву документацију и могуће проблеме унутар ДАПА, а затим смо одлучили да издамо извозну дозволу Пољској“, рекао је он агенцији.
Ким Хен Чол.је нагласио да је став владе Јужне Кореје да не испоручује системе наоружања Украјини.
08:31 08.03.2023
Генерални секретар УН Антонио Гутереш допутовао је у Кијев. Како се очекује, тема разговора са представницима кијевских власти ће бити продужење Споразума о житу.
07:48 08.03.2023
Украјински медији пишу да су руске снаге заузеле стратешку тачку Весело, код Авдејевке.
07:15 08.03.2023
Председник парламента Крима Владимир Константинов сматра да Украјина треба бити лишена приступа Црном мору – то може бити гаранција безбедности за Крим и нове регионе Руске Федерације.

„Не знамо конкретне планове специјалне операције. Све што је изречено је денацификација и демилитаризација. Са Крима видимо да ће демилитаризација, без преузимања контроле над Одесом и одузимања Украјини излаза на Црно море бити непотпуна. Нема другог начина да се пруже гаранције безбедности ни нама, нити новим регионима Руске Федерације“, рекао је Константинов Спутњику.

„Али на обе обале реке постоји неколико великих градова: Запорожје, Дњепропетровск, сам Кијев. Сечење ових агломерација линијама разграничења није наш метод. То значи да сви ови градови морају бити узети. Дакле, Кијев-Одеса оцртава се линија, на истоку немамо право никоме ништа да оставимо. А даље, како буде“, нагласио је Константинов.
07:10 08.03.2023
Основач Вагнера Евгеније Пригожин рекао је да су јединице групе преузеле контролу над источним делом Артјомовска (Бахмут) у ДНР.
„Они су заузели цео источни део Бахмута. Све источно од реке Бахмутке је у потпуности под контролом групе Вагнер“, цитирала је Пригожин његова прес служба на телеграму.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала