- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Жена телохранитељ: Живи штит за шефове држава

© SputnikТелохранитељка из Вијетнама Данг Хонг Нхунг
Телохранитељка из Вијетнама Данг Хонг Нхунг - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2023
Пратите нас
Због специфичне професије, са строгим физичким захтевима, међу телохранитељима има врло мало жена. Ипак, мајор Данг Хонг Нунг, официр је Одељења за обезбеђивање најважнијих догађаја и иностраних гостију Управе за заштиту Министарства за јавну безбедност Вијетнама. Зову је „Ружа заштите“.
„Мој отац је такође радио у служби обезбеђења и ја сам одрасла на његовим причама о службеним путовањима, током којих је штитио руководиоце партије и државе, као и шефове других држава током њихових посета нашој земљи. Од детињства ме је одушевљавала очева служба, трудила сам се да га следим у свему, а пошто сам по природи упорна, сањала сам о томе да, као и он, постанем телохранитељ“, прича Данг Хонг Нунг у интервјуу за Спутњик.
© SputnikТелохранитељка из Вијетнама Данг Хонг Нхунг
Телохранитељка из Вијетнама Данг Хонг Нхунг - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2023
Телохранитељка из Вијетнама Данг Хонг Нхунг
Она каже да је стално у процесу самоусавршавања, моралног унапређивања, да стално учи и прикупља искуство и професионалне вештине ради стопроцентног испуњавања свих захтева и задатака које пред њу доноси посао којим се бави.

Пут за памћење

Донг Хонг Нунг посебно памти посету јапанског цара и царице Вијетнаму 2017. године, када их је пратила у Ханоју и Хјуеу.
„То су били најстарији државници које сам штитила. Царица Јапана због старости има ограничене физичке могућности, због тога сам морала да имам у виду да њено кретање траје дуже, као и да се веома тактично бринем о поузданој заштити високе гошће. После сваког догађаја, враћајући се у хотел, она је изговарала моје име на јапански начин, код врата ме је узимала за руку и говорила ми: 'Много вам хвала'. Једном ми је рекла: 'Јапан те благослови, ускоро ћеш имати породицу и родити дете'. Ускоро после тог службеног пута њене речи су се обистиниле, удала сам се и родила дете. И данас памтим топли глас и нежне очи јапанске царице“, наводи Донг Хонг Нунг.

Председник Путин – посебан државник

Говорећи о посети председника Русије Владимира Путина Вијетнаму 2017. године, током самита Азијско-пацифичке економске сарадње у Данангу, саговорница Спутњика подсећа на то да је руски лидер четири пута био у посети њеној земљи.
„Имала сам част да обезбеђујем преговоре и церемонију његовог дочека 2013. и 2017. године. То је посебан политичар. Председник има озбиљно лице, али надахњујући глас и дружељубив, привлачан осмех. У оквиру званичних догађаја и на маргинама самита 2017. године председника су стално фотографисали страни и вијетнамски новинари. Због тога су вијетнамске снаге безбедности морале да буду око њега и да осигурају безбедно растојање, а да му омогуће да сачува свој имиџ, а да притом новинари могу неометано да раде“, објашњава саговорница Спутњика.

Домовина и породица

Мајор Данг Хонг Нунг као сарадник снага јавне безбедности мора да штити иностране госте и да представља своју земљу, али истовремено има обавезе и према својој породици.
Телохранитељка из Вијетнама Данг Хонг Нхунг
Телохранитељка из Вијетнама Данг Хонг Нхунг - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2023
Телохранитељка из Вијетнама Данг Хонг Нхунг
„Имам прилично напет распоред посла и тренинга. Ипак, моја породица дели са мном све тешкоће и проблеме, саосећа са мном и активно ми помаже“, наводи Данг Хонг Нунг.
Према њеним речима, официр обезбеђења мора да буде не само вешт и здрав, него и да буде посвећен послу и безусловно храбар.
„Морамо бити спремни да се достојно суочимо са свим тешкоћама и изазовима. Посао телохранитеља није само да осигура апсолутну безбедност особе коју чува, него и да створи добар утисак о земљи и њеним учтивим, гостољубивим и дружељубивим житељима. Мора да зна како да се бори против непријатеља, да добро влада борилачким вештинама. Мора да буде снажан, да добро пуца. Мора да има технику, да чува тајну и да се добро односи према сународницима“, закључује Данг Хонг Нунг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала