- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Гусар“ у кореографији Бахрама Јулдашева у част стогодишњице Балета Народног позоришта у Београду

© Фото : Спутњику уступило Народно позориште у БеоградуПремијера представе „Гусар/Le Corsaire“ у част стогодишњице Балета Народног позоришта у Београду
Премијера представе  „Гусар/Le Corsaire“ у част стогодишњице Балета Народног позоришта у Београду - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
Пратите нас
Jубилеј стогодишњице Балета Народног позоришта у Београду биће обележен 19. марта на Великој сцени премијерним извођењем представе „Гусар/Le Corsaire“ у кореографији Бахрама Јулдашева, једног од водећих европских педагога класичног балета и заслужног уметника Руске Федерације.
Балет „Гусар/Le Corsaire“, који ће на нашој сцени први пут бити изведен у интегралној верзији, припада опусу старих, грандиозних балетских продукција 19. века и управо због те чињенице представља значајан и велики подухват Балета Народног позоришта.
„Одлучила сам се за овај наслов из класичног репертоара,јер тај балет није до сада извођен код нас што доприноси ексклузивности у свечаном обележавању нашег јубилеја“, каже уметничка директорка Балета Народног позоришта у Београду Ана Павловић.
У овој представи, која обилује атрактивним солистичким и ансамбл деоницама, учествује велики број протагониста.
„Желела сам да се наш балет представи у пуном саставу и покаже своју монументалност и квалитет. Kроз рад на овој представи ће се потврдити наши афирмисани играчи, а они млађи ће имати прилику да напредују и развијају своје таленте. Надам се да ће ова представа дуго живети на радост свих поклоника балетске уметности“, наглашава Паввловић.
Овај балетски спектакл, у кореографији Бахрама Јулдашева, на музику Адолфа Адама и групе композитора, биће урађена према поставкама М. Петипа и П. Гусева.
Публика ће имати прилику, како најављују из Народног позоришта, да ужива у романтичној причи о љубави и страсти протканој интригама са оријента, уз обиље атрактивних сцена и егзотичних мотива и учешће комплетног ансамбла Балета и Оркестар Народног позоришта.
Раскошни костими Катарине Грчић Николић и грандиозна сценографија Олге Ђурђевић додатно ће оплеменити ову бајковиту балетску причу која ће бити изведена под диригентском управом Ане Зоране Брајовић.
Балет Народног позоришта у Београду, пре једног столећа, 1923. године, приредио је прво целовечерње извођење две кореографске једночинке – „Шехерезада“ и „Силфиде“.
Премијером „Гусара“ национални театар започињемо обележавање јубилеја стогодишњице свог Балета који ће у следећих годину дана бити прожет бројним догађајима (премијерама, ретроспективним изложбама, едукативним програмима и разним другим активностима).
Крцко Орашчић - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2023
КУЛТУРА
Јубилеј „Крцка Орашчића“ у Србији: Шећерлема за коју се већ сто година тражи карта више
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала