- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

КГБ Белорусије: У диверзију на руском авиону у Минску умешане пољске обавештајне службе

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаАвион-радар А-50
Авион-радар А-50 - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
Пратите нас
Комитет државне безбедности (КГБ) Белорусије сматра као веома вероватно да су обавештајне службе Пољске биле умешане у дизање у ваздух руског авиона А-50 на аеродрому „Мачулишчу“ код Минска.
„Са великим степеном вероватноће може се тврдити да су у ову акцију биле укључене и специјалне службе Пољске. О томе сведочи и чињеница да је и њу било укључено неколико људи из редова тзв. бегунаца који се тренутно налазе на територији Пољске. Ти људи умешани су у канале за организовање испорука оружја за уништење, дронова и обезбеђивање уласка терористе на територију Републике Белорусије, припремање и спровођење рута за његову евакуацију“, рекао је оперативац КГБ-а за телевизију „Белорусија 1“.
Он је додао да је у организацију канала за евакуацију терористе, држављанина Украјине Николаја Швеца, била умешана украјинска држављанка, коју је Служба безбедности Украјине (СБУ) послала под изговором да иде у посету родбини у Столину (јужна Белорусија).
„Након неуспеха првобитног плана за евакуацију Швеца, она је хитно враћена у Пољску уз помоћ илегалног преласка државне границе“, рекао је официр КГБ-а.
Телевизија је у својој репортажи навела да кућа у којој се крио терориста припада опозиционим супружницима Анастасији Пилко и Олегу Сичеву.
Осим тога, приказано је и да је Швец признао да је током свог боравка у Белорусији ради диверзије свакодневно контактирао покровитеља из СБУ.
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је раније да је у Белорусији ухапшен Рус кога је Служба безбедности Украјине врбовала како би извео саботажу на руском авиону-радару А-50 на аеродрому „Мачулишчи“ код Минска.
Авион за рано упозоравање А-50 стигао је у Белорусију у оквиру координације регионалне групе Савезне државе Русије и Белорусије и учешћа у заједничким руско-белоруским летачким вежбама које се одржавају од 16. јануара до 1. фебруара.
Зграда МУП-а и КГБ-а Белорусије у Минску - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2023
РУСИЈА
КГБ Белорусије открио детаље привођења диверзанта одговорног за саботажу на руском авиону
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала