- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Америка безуспешно покушава да окрене Европу против Кине

© AFP 2023 / WANG ZHAOКинеска и америчка застава
Кинеска и америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
Пратите нас
САД покушавају да натерају Европу да се супротстави Кини, али Европа има друге приоритете, пише амерички лист „Политико“.
„САД покушавају да преваре Европу како би ујединиле снаге које ће се супротставити Кини. Међутим, Европа има на уму друге приоритете“, наводи се у материјалу листа.
Како наводи лист, пред састанак америчког председника Џозефа Бајдена са шефицом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, који је планиран у петак у Вашингтону, амерички чиновници су предале европској страни обавештајне податке, према којима Кина, наводно, размишља да Русији испоручи оружје. Осим тога, Америка је уверавала Европљане да ће њихове компаније добити неке пореске олакшице и субвенције у оквиру америчког закона о клими.
Међутим, реакција Европе је у најбољем случају била противречна, наводи се у тексту и напомиње да многе земље, међу њима и Немачка, не усуђују се да напусте уносно кинеско тржиште.
Према оцени листа, међу САД и европским земљама има несугласица о томе како одговорити на растућу економску и војну моћ Кине.

„Европљани су већ осетили дубоку економску кризу због прекида односа са Русијом. Они не могу себи да дозволе и да са Кином раскину везе“, изјавио је бивши чиновник Стејт департмента Хизер Конли.

Министар иностраних послова Кине Цин Ган је раније изјавио да је политика САД-а у односу према Кини озбиљно неусклађена, а Вашингтон увек претпоставља да је Кина крива.
Председник Русије Владимир Путин и Кинески лидер Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2023
СВЕТ
Објављен извештај америчких обавештајних служби: Вашингтон брину руско-кинески односи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала