- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Објављен извештај америчких обавештајних служби: Вашингтон брину руско-кинески односи

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин и Кинески лидер Си Ђинпинг
Председник Русије Владимир Путин и Кинески лидер Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2023
Пратите нас
Пекинг ће, упркос сукобу у Украјини и пркосећи Вашингтону, наставити дипломатске, одбрамбене и економске везе са Москвом, наводи се у објављеном извештају америчких обавештајних служби.

У годишњем извештају обавештајних служби Сједињених Америчких Држава, посвећеном главним претњама са којима се земља суочава, прецизирано је да ће, без обзира на реакцију бројних земаља на специјалну операцију Русије у Украјини, „Кина одржати своје дипломатске, одбрамбене, економске и технолошке везе са Русијом како би наставила да покушава да провоцира САД“.

Претходно је Кина објавила документ од 12 тачака у којем детаљно износи свој став о решавању конфликта у Украјини, а као најважнија ставка наводи се моментални прекид борбених дејстава и прелазак на мировне преговоре.
Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да Москва високо цени настојања Кине да пружи допринос решавању украјинског сукоба мирним путем, те да дели ставове Пекинга о украјинској кризи.

Украјински сукоб – догађај тектонских размера

Осим тога, у извештају америчких обавештајних служби оцењује се да би пун ефекат делимичне мобилизације спроведене у Русији прошле јесени могао да се осети на пролеће-лето ове године.
Директорка националне обавештајне службе САД Аврил Хејнс је данас пред Сенатом изнела претпоставку да би без успостављања испорука муниције из иностранства и мобилизације, Русија могла да одустане од офанзивних операција у Украјини и да пређе на одбрану освојених територија.
Такође је ставила до знања да не очекује да ће Русија у текућој години имати могућности да заузме „велику територију“.
У извештају се, поред тога, наглашава да је украјински сукоб постао догађај тектонских размера, који преобликује односе Русије са спољним светом и носи ризике без преседана који нису виђени током деценија војне конфронтације.
Такође се констатује да Русија, упркос свим ограничењима, у наредној деценији остаје „значајан и све мање предвидив изазов за САД у кључним областима“.
Председник Русије Владимир Путин објавио је 21. септембра делимичну мобилизацију. Према речима министра одбране Русије Сергеја Шојгуа, мобилизација је потребна за контролу контакт-линије дуге хиљаду километара и ослобођених територија у Украјини.

Руски нуклеарни арсенал – најмоћнији на свету

У извештају је посвећена пажња и руском нуклеарном арсеналу који је назван најмоћнијим на свету.
Према проценама обавештајних служби САД, Русија модернизује нуклеарне ракете дугог домета и подморничке „системе испоруке“, проширује и усавршава „опсежну, разнолику и модерну линију нестратешких система“, способних да носе како нуклеарне, тако и конвенционалне бојеве главе.
„Москва сматра да јој ти системи омогућавају да обузда непријатеље, контролише ескалацију потенцијалних борбених дејстава и супротстави се конвенционалним снагама САД и савезника“, наводи се у извештају.
Руски председник Владимир Путин је 21. фебруара у обраћању Федералној скупштини објавио да Русија обуставља учешће у Споразуму о смањењу стратешког офанзивног наоружања.
Он је, такође, упозорио да Москва поседује информацију да неки људи у Вашингтону разматрају могућност тестирања нуклеарног оружја и указао да се то дешава када се у САД прави нова нуклеарна муниција. У вези са тим, наложио је Министарству одбране и корпорацији „Росатом“ да буду спремни за тестирање нуклеарног оружја, уколико Америка то прва уради.
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
Подкаст
Љубинка Милинчић: Тајне планова двеју великих сила којe би моглe да промене свет
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала