- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Молдавска опозиција: Власт клизи у диктатуру

© Sputnik / Родион Прока / Уђи у базу фотографијаПротести, Кишињев, Молдавија
Протести, Кишињев, Молдавија - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
Пратите нас
Власти Молдавије игноришу дијалог са опозицијом и клизе у диктатуру, рекла је у интервјуу Спутњику потпредседница молдавске партије „Шор“ Марина Таубер.
У партији су изјавили да настављају протесте против раста цена електричне енергије и инфлације, одмах после тога је тужилаштво саопштило да је ухапшено осам припадника партије „Шор“ који се сумњиче за саучесништво у илегалном финансирању политичких снага помоћу организоване групе криминалаца.

„Уместо конструктивног дијалога са опозицијом, уместо да слушају мишљење народа, режим Маје Санду клизи у отворену диктатуру. У земљи се прогоне неподобне партије, медији и опоненти, и то је оно што нас брине. Социјална сфера, економија, бизнис – све у нашој земљи пати од некомпетентног управљања партије ‘Акција и солидарност’ и Маје Санду. Ситуација је катастрофална – људи одлазе из земље, бизнисмени износе капитал и затварају компаније. Да ли је могуће да то што на протестима молимо полицајце да отворе демонстрантима пролаз на трг, представља дестабилизацију и нарушавање јавног реда?“, истакла је Таубер.

Она је подвукла да су протести, које подржава и организује партија „Шор“ увек били мирни и такви ће и надаље бити.
Раније је председница Молдавије Маја Санду изјавила да земља припрема захтеве за промену уставног система уз учешће опозиционих снага, укључујући партију „Шор“. Она је навела да је за проширење овлашћења Службе за информације и безбедност и других органа у покушајима дестабилизације ситуације у земљи.
Странка „Шор“ је прошле године предводила масовне антивладине протесте заједно са Партијом комуниста који су у парламенту део јединственог блока са опозиционом Социјалистичком партијом.
Власти Молдавије су на удару критика и због тога што не желе да преговарају са Русијом о повољнијим ценама гаса, као и због политичког притиска на представнике опозиције.
Протест опозиције у главном граду Молдавије. - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
РУСИЈА
„Доле диктатура, доле Маја Санду“: Хиљаде људи на протесту у престоници Молдавије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала