- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Небулозна верзија: Зашто је тешко замислити да Украјина стоји иза саботаже на Северном току

© AP Photo / Danish Defence CommandМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у водама Данске
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
Пратите нас
Украјина нема специјалисте, професионалне рониоце, посебну опрему па тиме ни техничке могућности да самостално спроведе терористичке нападе на гасоводе Северни ток, објашњавају за Спутњик руски експерти, коментаришући верзију западних медија да иза диверзије на гасоводима наводно стоји украјински бизнисмен.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров оценио је да су срамни покушаји западних медија да кривицу за нападе на гасоводе Северни ток и Северни ток 2 пребаце на некаквог украјинског олигарха.
„Покушаји да се позивањем на некакве западне обавештајне службе објасни да су експлозије на гасоводима дело извесног украјинског олигарха – сматрам да је то једноставно срамно за оне који такву верзију провлаче кроз западне медије који су под њиховом контролом“, изјавио је Лавров.
На ову тему огласио се и портпарол Кремља Дмитриј Песков. Према његовим речима, тешко је поверовати у верзију да је неки проукрајински бизнисмен учествовао у терористичким нападима на гасоводе Северни ток јер би тај задатак могао да обави само мали број специјалних служби.

Украјина није могла извршити терористички напад

Како каже за Спутњик водећи истраживач за безбедносне студије Руске академије наука и војни експерт Константин Блохин, Украјина није могла извршити терористички напад на „Северни ток“. И верзија америчког листа је, према речима експерта, намењена идиотима и примитивцима који не разумеју значење речи „манипулација
„Сједињене Државе се позиционирају као главни лидер у руководству целог западног света. И зато Американци не смеју да буду укључени у било какве терористичке акције. Због тога и сваљују кривицу на Украјину. Међутим, терористички напад на Северни ток је специјална операција која се припремала, вероватно, неколико месеци. За то су потребне техничке могућности, као и обучени и професионални рониоци. Поред тога, потребно је и много експлозива да би се разнела ова цев“, објашњава саговорник Спутњика.
Да Украјина нема техничке могућности и специјалисте да изврше напад на гасоводе Северни ток слаже се и руски војни експерт Алексеј Леонков.
„За ово су потребни обучени људи, као и специјална опрема из разлога што је физички тешко радити неколико сати под водом под великим притиском. То могу само физички издржљиви људи. Осим тога, да би се разнео цевовод потребно је око сто килограма експлозива. А начин на које су гасоводи дигнути у ваздух указују да су то урадили професионалци“, констатује наш саговорник.

Американци имају све техничке могућности за напад

С друге стране, истиче Леонков, Сједињене Америчке Државе имају све техничке могућности да изведу нападе у дубоким водама.
„Ако говоримо о техничким могућностима, њих имају Сједињене Америчке Државе и Велика Британија. А ако говоримо о специјалистима, они се налазе у САД, Великој Британији и Норвешкој. И за овакве ствари, такви људи пролазе специјалну обуку. Они се припремају годинама дубоко у мору, тренирајући се да не дозволе никакве непотребне покрете који би могли довести и до смрти“, објашњава стручњак.
Исто мишљење дели и Блохин. Према његовим речима, опрему за извршавање овакве врсте операције имају Сједињене Државе и Велика Британија.
„И смешно је да некоме уопште може да падне на памет да Украјина поседује такве техничке могућности“, констатује саговорник Спутњика.
Леонков такође истиче да украјинска држава нема ни специјалну опрему а камоли специјалисте који би били у стању да изврше диверзију на гасоводе Северни ток.
На питање ко би онда могао бити одговоран за терористичке нападе на гасоводе Северни ток, Блохин каже да се не може искључити верзија да су то урадили Американци.
„Без гасовода Северни ток Европа ће економски зависити од Американаца и Европљани ће бити принуђени да купују амерички течни гас по јако високим ценама. А то иде у корист Сједињених Држава“, наглашава саговорник Спутњика.
Према мишљењу Ву Феи, професора са кинеског Универзитета Ђинан, Запад користи Украјину као жртвеног јарца у својој стратешкој експанзији, што се јасно види у случају са инцидентом на гасоводима Северни ток.
„Гасовод је, очигледно, могао бити дигнут у ваздух само заједничким радом целе међународне структуре, а не снагама једне земље. Видимо да је Европа, после експлозије нагло утихнула: или се правила да ништа не зна, или није смела да се изјашњава о томе. На основу недавних догађаја, склонији сам другој опцији. Овог пута, европски медији пишу да иза експлозије стоји нека група. Имам само једно питање: како је ова „мала“ група ућуткала целу Европу“, запитао се Феи.

Русија поднела захтев за спровођење истраге

Русија, према речима шефа дипломатије Сергеја Лаврова, инсистира на томе да секретаријат Уједињених нација спроведе истрагу експлозија на гасоводима.
„Русија је поднела Савету безбедности УН резолуцију са захтевом упућеном секретаријату УН да организује непристрасну истрагу. Мислим да чињенице које су данас доступне у јавности и срамна реакција западних медија на њих коју видимо последњих дана неће проћи незапажено“, рекао је шеф руске дипломатије.
Лавров је истакао да „сваки савестан члан међународне заједнице треба да инсистира на непристрасној, објективној истрази како организатори тог терористичког акта не би избегли одговорност".
Такође је констатовао да генерални секретар УН Антонио Гутереш и његови сарадници на све могуће начине избегавају одговоре у вези са ситуацијом са нападима на Северни ток.
Подсетимо, раније је британски лист „Тајмс" објавио да су западне обавештајне агенције недељу дана након експлозије знале за украјинску умешаност у саботажу на гасоводима Северног тока. У чланку се наводи и да европски обавештајци знају и име „приватног спонзора” саботаже. Службе безбедности не откривају његов идентитет, али кажу да је реч о богатом Украјинцу који, наводно, нема везе са председником Владимиром Зеленским.
Такође, Немачки лист „Цајт“ саопштио је да су немачки истражитељи идентификовали брод са којег је извршена диверзија на гасоводима „Северни ток“, те да трагови воде ка компанији у власништву Украјинаца.
Првобитно је „Њујорк тајмс“, позивајући се на изворе у америчкој администрацији, објавио да нови обавештајни подаци дају основа за претпоставку да иза напада на гасоводе стоји извенса проукрајинска група.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
РУСИЈА
Претежак задатак: Кремљ не верује у „проукрајински траг“ у нападима на „Северни ток“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала