- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Претежак задатак: Кремљ не верује у „проукрајински траг“ у нападима на „Северни ток“

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
Пратите нас
Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је тешко поверовати у верзију да је неки проукрајински бизнисмен учествовао у терористичким нападима на гасоводе „Северни ток“ јер би тај задатак могао да обави само мали број специјалних служби.

„Тешко је поверовати у то. То је био претежак задатак који је, вероватно, могла да обави само добро обучена државна специјална служба којих нема толико у свету“, рекао је Песков.

Осврнувши се на последње публикације светских медија на ту тему, Песков је скренуо пажњу на „синхронизовано објављивање“ тих текстова у различитим земљама.

„Видите да су се Англосаксонци усплахирили. Очигледно имају много непријатности у односима са Немцима због тог терористичког напада, то је очигледно“, оценио је Песков.

Он је додао да Русија и даље захтева да се спроведе транспарентна истрага напада на гасоводе.

„И даље захтевамо транспарентну истрагу, и даље захтевамо да нам дозволе да учествује у истрази. Сматрамо да се то не сме кочити, не сме се скретати пажња на непожељне објекте. Такође не би требало дозволити неке секундарне верзије и хипотезе. Неопходно је да се открије ко је то наредио и извршио, јер је извођење терористичког напада на међународну, критичну важну инфраструктуру исувише опасан преседан“, рекао је Песков.

Такође је нагласио да је верзија о умешаности Русије у нападе на „Северне токове“ од почетка била апсурдна дезинформација.
„Од самог почетка смо говорили да само болесни мозак може да дође на идеју да Русија, као један од главних акционара тог међународног пројекта, може сама себи да пуца у ногу. То је апсурдна хипотеза која је, вероватно, аутоматски изнета на разматрање. Сада, шта год да се деси, прво оптужују Русију – исто се десило и са 'Северним током', са тим терористичким нападима. Али, наравно, те дезинформације су апсолутно неосноване, недоказане и апсурдне у суштини“, рекао је портпарол Кремља.
Раније је британски лист „Тајмс" објавио да су западне обавештајне агенције недељу дана након експлозије знале за украјинску умешаност у саботажу на гасоводима „Северни ток" и „Северни ток 2". У чланку се наводи и да европски обавештајци знају и име „приватног спонзора” саботаже. Службе безбедности не откривају његов идентитет, али кажу да је реч о богатом Украјинцу који, наводно, нема везе са председником Владимиром Зеленским.
Такође, Немачки лист „Цајт“ саопштио је да су немачки истражитељи идентификовали брод са којег је извршена диверзија на гасоводима „Северни ток“, те да трагови воде ка компанији у власништву Украјинаца.
Првобитно је „Њујорк тајмс“, позивајући се на изворе у америчкој администрацији, објавио да нови обавештајни подаци дају основа да се претпостави да нека проукрајинска група стоји иза напада на гасоводе.
Радници на изградњи гасовода Северни ток 2 у Лењинградској области - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
РУСИЈА
Запад користи Украјину као жртвеног јарца: Како је „мала“ група ућуткала целу Европу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала