- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Орбан: Звучи апсурдно, али у Европи се формира нови центар који ће се приближити Немачкој

© AFP 2023 / Attila KisbenedekПремијер Мађарске Виктор Орбан
Премијер Мађарске Виктор Орбан  - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
Пратите нас
У Европи се дешава реструктурирање безбедносних зона и формира се нови центар који чине Пољска и Украјина, а који раније није постојао и који ће се приближити економском потенцијалу Немачке, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.

„Јасно је да ће Пољска са својих 40 и нешто милиона и 20-30 милиона или колико ће већ остати од Украјине, то не знамо, чинити један економски простор у војном и економском смислу. Заједно са Пољацима то је 60-70 милиона људи. Заједно их има више него што имају Француска или Италија појединачно. Друга територија после Немачке“, рекао је Орбан на отварању Трговинско-индустријске коморе.

Према његовим речима, „огроман економски потенцијал нове творевине приближиће се немачком“.
Он је оценио да Мађарима оно што су чули прекјуче од енглеског министра финансија или председника банке да ће Пољска за 10 година престићи Енглеску звучи као шала. Орбан је додао да то звучи апсурдно, али ако се те цифре сагледају у стварности, може се увидети.
„Ово је процес који је паралелан са безбедносном концепцијом: Британија је изашла из Европске уније, скандинавске земље се сада придружују НАТО, балтичке земље, Пољска, Украјина и још Румунија. То је нови пол. Ово је нова зона безбедносне политике, која ће имати економске последице. Ако погледамо, америчка војска се не распоређује у Немачкој, него у Пољској. Прерасподела утицаја у Европи одвија се усаглашено у многим областима“, истакао је мађарски премијер.
Орбан је подвукао да је „за сада нејасно“ да ли је украјински сукоб покренут управо у циљу прерасподеле утицаја у Европи или је временом постало јасно да је сукоб „погодно средство за то“.
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
СВЕТ
Не знају шта ће са Мађарском: Европска „елита“ удара на Орбана – сада их шокирала реч „идиот“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала