- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Власти Грузије повукле спорни закон о страним агентима: За два дана протеста приведена 133 лица

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаПротести у Тбилисију
Протести у Тбилисију - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
Пратите нас
Владајућа странка „Грузијски сан“ донела је одлуку да повуче нацрт закона о страним агентима из парламента Грузије у светлу протеста који су у протекла два дана потресали Тбилиси.
„Као владајућа снага, одговорна пред сваким чланом друштва, одлучили смо да повучемо предлог закона који смо подржали без икаквих предуслова“, наводи се у саопштењу на сајту странке.
Како се додаје, странка планира да објасни јавности зашто је било неопходно усвајање закона о страним агентима, због чега ће се одржавати састанци са становништвом широм земље.
„Грузија ће сачувати мир и стабилност и наставиће достојанствено да се креће ка Европи, што је принципијелни избор друштва“, закључила је странка.
Министарство унутрашњих послова Грузије саопштило је да су током протеста који су организовани у центру Тбилисија 7. и 8. марта због закона о страним агентима приведена 133 лица.
У протеклом дану приведена су 66 лица због „ситног хулиганизма и неповиновања захтевима полиције“.Такође се наводи да је услед насилног понашања демонстраната око 10 припадника полиције задобило повреде различитог степена.

Међутим, опозициона грузијска странка „Гирчи – више слободе“ као и представници невладиних организација најавили су да ће наставити са протестима, упркос повлачењу предлога закона о страним агентима из парламента Грузије.

Опозиционари су затражили да се разјасни процедура опозива нацрта закона и да се ослободе грађани који су задржани током протеста у претходна два дана.
Грузијски парламент је у уторак усвојио нацрт закона о страним агентима. То је изазвало огромно незадовољство опозиције. У Тбилисију су 7. и 8. марта одржани протести на којима је учествовало неколико хиљада људи. Оба протеста су се завршила у раним јутарњим часовима, а полиција је растеривала демонстранте помоћу сузавца и водених топова. За два дана протеста повређено је око 60 полицајаца.
Протести у Тбилисију - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2023
СВЕТ
Грузијско руководство не жели сукоб са Москвом због „страних агената“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала