- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Запад користи Украјину као жртвеног јарца: Како је „мала“ група ућуткала целу Европу

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаРадници на изградњи гасовода "Северни ток 2" у Лењинградској области
Радници на изградњи гасовода Северни ток 2 у Лењинградској области - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
Пратите нас
Запад користи Украјину као жртвеног јарца у својој стратешкој експанзији, што се јасно види у случају са инцидентом на гасоводима "Северни ток", саопштио је Ву Феи, професор у Школи новинарства и комуникација Универзитета Ђинан.

"Гасовод је, очигледно, могао бити дигнут у ваздух само заједничким радом целе међународне структуре, а не снагама једне земље. Видимо да је Европа, после експлозије нагло утихнула: или се правила да ништа не зна, или није смела да се изјашњава о томе. На основу недавних догађаја, склонији сам другој опцији. Овог пута, европски медији пишу да иза експлозије стоји нека група. Имам само једно питање: како је ова „мала“ група ућуткала целу Европу?", запитао се Феи.

Он је подсетио да је недавно амерички новинар, добитник Пулицерове награде Симор Херш написао чланак у којем је јасно указано да иза експлозије стоје Сједињене Државе.
"Садашње понашање западних медија само потврђује да је био у праву. Уосталом, чим су сви почели да се приближавају истини, пронашли су „жртвеног јарца“. Не мислим да ће ова истрага заталасати јавност и да ће је и озбиљно разматрати као верзију. Саботажа на таквој дубини захтева високу технологију, што нека „мала“ група не може себи да приушти", закључио је он.
Раније је британски лист „Тајмс" објавио да су западне обавештајне агенције, недељу дана након експлозије, знале за украјинску умешаност у саботажу на гасоводима „Северни ток" и „Северни ток 2".
Немачки лист „Цајт“ саопштио је да су немачки истражитељи идентификовали брод са којег је извршена диверзија на гасоводима „Северни ток“, те да трагови воде ка компанији у власништву Украјинаца.
Првобитно је „Њујорк тајмс“, позивајући се на изворе у америчкој администрацији, саопштио да су амерички званичници саопштили да нису пронађени никакви докази наводне умешаности руских власти у нападе на гасоводе „Северни ток“, те да нови обавештајни подаци дају основа да се претпостави да нека проукрајинска група стоји иза напада на гасоводе.
Журналист Сеймур Херш. Архивное фото - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
СВЕТ
Херш: Амерички медији скривају информације о реалном нивоу подршке Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала