- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Изненађење за Америку: Иран и Саудијска Арабија се помирили, уз помоћ Кине /видео/

© Sputnik / Антон Быстров / Уђи у базу фотографијаЗаставе Ирана у једној од улица Техерана
Заставе Ирана у једној од улица Техерана - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
Пратите нас
Иран и Саудијска Арабија договорили су се да поново успоставе дипломатске односе и отворе амбасаде, након година напетости између две земље.
Постизање споразума Ирана и Саудијске Арабије у Пекингу потврдио је и кинески државни медиј Глобал тајмс.
Успостављање дипломатских односа ове две државе, што је предвиђено споразумом који је постигнут у Пекингу ове недеље, велика је дипломатска победа Кине, јер заливске државе примећују да се САД полако повлаче са ширег подручја Блиског истока, наводи АП.
Одлука, такође, долази у време када дипломате покушавају да окончају вишегодишњи рат у Јемену, за који се сматра да су у њега Иран и Саудијска Арабија дубоко увучени.
Две земље су саопштење о споразуму објавиле заједно са Кином, која је очигледно посредовала у његовом постизању.
Ирански државни медији објавили су фотографије и снимке, за које кажу да су снимљени у Пекингу током састанка.
„Након провођења одлуке, министри спољних послова обе земље састаће се како би се припремили за размену амбасадора“, пренела је иранска државна телевизија.
Како наводи иранска агенција Тасним њуз, секретар иранског Врховног савета националне безбедности Али Шамкани је у Пекингу од шестог марта, а разговори су трајали до данас. У разговорима са саудијске стране учествовао је саветник за националну безбедност Мусаид Ал Абијан, наводи та агенција.
Иран и Саудијска Арабија истакли су и међусобно поштовање суверенитета и немешање у унутрашње послове, и сагласили се да имплементирају споразум о безбедносној сарадњи, потписан 2001. године, као и споразум о сарадњи у областима спорта, трговине, инвестиција, науке и технике, културе и спорта, потписан 1998. године.

У заједничком саопштењу, Иран, Саудијска Арабија и Кина изразили су одлучност да учине сваки напор за јачање регионалног и међународног мира и безбедности.

Убрзо након иранског саопштења, саудијски државни медији почели су да објављују исту изјаву.
Саудијска Арабија је прекинула везе са Ираном 2016. године након упада демонстраната у њену конзулат у Ирану током протеста због погубљења шиитског муслиманског свештеника у Ријаду, подсећа Ројтерс.
Иран, водећа шиитска држава на Блиском истоку, и Саудијска Арабија, регионални сунитска сила, подржавају супротне стране у ратовима у Јемену и Сирији.
Такође, Саудијска Арабија важила је за блиског савезника САД, док Америка сматра Иран непријатељском земљом.
Побуњеници у Јемену - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2017
Оштрица ножа: Хоће ли Иран и Саудијска Арабија растргнути Јемен
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала