- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Каварић о иницијативи СДП за оцјену уставности Темељног уговора: Што је баби мило, то јој се и снило

Пратите нас
Адвокат Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве Далибор Каварић коментарисао је за Спутњик иницијативу Социјалдемократске партије предату Уставном суду Црне Горе за оцјену уставности и законитости Темељног уговора са СПЦ.
Што је баби мило, то јој се и снило, казао је Каварић поводом те иницијативе.
„Правни и стварни разлози Социјалдемократске партије су неконтролисана мржња према Богу и према Цркви, а било који озбиљан правни аргумент СПД-у у њеној мржњи и најприземнијој злоби не може да објасни како то да је по њима ‘неуставан’ уговор само са Митрополијом црногорско-приморском СПЦ, а да су сви други уговори са вјерским заједницама уставни, при чему се ради суштински о истим правним стандардима и начелима у овој области. Наравно, свако има право да тужи и да тврди све и свашта”, поручио је за Спутњик Каварић.
Социјалдемократска партија предала је Уставном суду иницијативу за оцјену уставности и законитости Темељног уговора, који је смијењена Влада закључила са Српском православном црквом прошлог августа, казала је у четвртак на конференцији за новинаре кандидат за предсједницу Црне Горе Драгиња Вуксановић Станковић.
Како је навела, Темељни уговор са Српском православном црквом је у супротности са правним поретком Црне Горе у својој укупности, као и у појединим одредбама.
„И у преамбули и у више од половине чланова Уговора ради се о неусклађености са правним системом што је сасвим довољно да се овај Уговор поништи. У преамбули, на примјер, Влада је неуставно преузела надлежности државе у цјелини, јер у тексту Уговора на више мјеста обавезује Црну Гору, као државу у цјелини. То је супротно члану 100 Устава“, казала је Вуксановић Станковић.
Митрополит Јоаникије - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
РЕГИОН
Митрополит Јоаникије: Усвојен текст Темељног уговора који је предложио митрополит Амфилохије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала