- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Митрополит Јоаникије: Усвојен текст Темељног уговора који је предложио митрополит Амфилохије

© Sputnik / Дејан СимићМитрополит Јоаникије
Митрополит Јоаникије - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
Пратите нас
Текст Темељног уговора СПЦ и Црне Горе, који је усвојила влада, је онај који је предложио још митрополит Амфилохије, рекао је митрополит црногорско-приморски Јоаникије.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Цркву не конституише Темељни уговор или било који закон овог света већ Исус Христ, али у овом свету је добро да се уреде односи између цркве и државе нарочито када имамо у виду да су црква и држава одвојене како не би биле два ентитета која немају никакав међусобни додир, а обе се баве истим народом, казао је митрополитцрногорско-приморски Јоаникије.
Он је додао да је увек сматрао да те односе треба уредити на принципу међусобног уважавања, равноправности и сарадње.
Како је чин потписивања Темељног уговора изазвао бројне реакције митрополит је казао да ниједан уговор у Црној Гори није био толико под лупом јавности попут Темељног говора државе Црне Горе и СПЦ.
„Нацрт уговора је црква доставила 2012. али Влада тада није одговарала. Влада Здравка Кривокапића је почела да се бави тим текстом и усвојила га је на Влади и објавила и он је био доступан јавности. То је исти текст из 2012. који је покојни митрополит Амфилохије доставио Влади Црне Горе“, казао је Јоаникије.
Он је додао да је влада Здравка Кривокапића усвојила текст Темељног уговора, а влада Дритана Абазовића тражила да се правни тимови састану због примедби.
„Усвојене су неке примедбе јер мора бити договора две стране. На нивоу стручњака било је више састанака и постигнут је договор. Усвојили смо неколико примедби које су биле у правцу усаглашавања са Уставом и осталим законима Црне Горе. С обзиром на то који су све правни експерти радили на уговору сматрам да после овог договора текст није требало више мењати“, казао је Јоаникије.
Митрополит је коментаришући примедбе Црногорске академије наука и уметности казао да се они нису оглашавали поводом Закона о слободи вероисповијести.
„Они се нису оглашавали када је власт са злом намером била припремила све да на тај начин одузме све светиње Митрополији црногорско-приморској и осталим епархијама српске цркве у Црној Гори. Како се тада није огласила?“, казао је Јоаникије.
На поједине тврдње у црногорској јавности да се потписивањем Темељног уговора сва црквена имовина у Црној Гори преписује Београду митрополит је казао да су то „ноторне лажи и манипулације“.
Он истиче да је сва имовина уписана на епархије СПЦ које делују у Црној Гори.
„Сва имовина унета је у Катастар Црне Горе. То је црквена имовина али закони Црне Горе се односе на ту нашу имовину. Ми смо власници имовине као и сви остали власници у Црној Гори“, додао је.
Јоаникије је казао да потписивањем Темељног уговора СПЦ није добила ништа више него Католичка црква или Исламска заједница својим уговорима.
„Можда смо у неком погледу добили и мање него Католичка црква. Око јавно-правног статуса, ту је много више наглашен јавно-правни субјективитет Католичке цркве у Црној Гори него СПЦ“, казао је.
Он није желео да коментарише констатације да је Темељни уговор са СПЦ састављан у Београду и да није смео да буде промењен ни зарез. Такве констатације је назвао подметањима и додао да је Темељни уговор урађен тако што су се две стране састале и договориле око свега.
„Истина, правници Митрополије и осталих епархија СПЦ су имали главну иницијативу. Наш текст је морао бити усвојен прво на Светом архијерејском синоду а касније је дорађиван у дијалогу између владе и СПЦ“, казао је Јоаникије.
На питање „зашто је патријарх Порфирије тражио да се уговор потпише тихо", Јоаникије је казао да је став цркве био да се том догађају не треба придавати већи значај него он стварно има.
„Ми тим документом нисмо добили ништа више него што нам је то обезбеђено Уставом и законима Црне Горе. То је документ који изражава добру вољу две стране о међусобној сарадњи, а ње свакако мора бити“, казао је.
Ипак, како је додао, сада црква има право да тражи неправилно одузету имовину.
„Донет је закон који нас као највеће власнике имовине искључује из тог права враћања наше земље“, казао је митрополит, преноси РТЦГ.
СРБИЈА
Митрополија црногорско-приморска: Темељни уговор не треба да буде повод за нове поделе
РЕГИОН
Дуго очекивано и неопходно: Потпис на темељни уговор потврда континуитета СПЦ у Црној Гори
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала