- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Научници у чуду: Где је нестала мистериозна Вулкан-планета и зашто то може да буде велико откриће

© Фото : Wikipedia/Giovanni Tinetti/Public domainУметнички приказ егзопланете
Уметнички приказ егзопланете - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
Пратите нас
Планета за коју су научници претпостављали да постоји у сазвежђу Еридан и која је повезивана са планетом Вулкан из „Звезданих стаза“, можда заправо не постоји и можда је само варка звезданог спектра.
Иначе, ова планета повезивана је са планетом Вулкан из „Звезданих стаза“ јер се налази тачно на месту на ком је то замишљено у овој телевизијској серији. Са планете Вулкан у „Звезданим стазама“ потиче један од најпопуларнијих ликова, др Спок.
Анализа података којима је откривено неколико егзопланета открила је да су неке детекције тих тела заправо биле лажно позитивне, односно да су нестале из видокруга научника, будући да се највероватније радило о флуктуацијама светла које је емитовала сама звезда, пре него да је била у питању флуктуација коју изазива орбитирајућа егзопланета, наводи се у научном раду објављеном у „Астрономском журналу“.

Откриће Вулкан-планете

Откриће те планете објављено је 2018. године и названа је 40 Еридан Б. Научници су тада тврдили да она орбитира око звезде 40 Еридан А и да се ради о стеновитој планети која око своје звезде обиђе током 42 земаљска дана.
Та планета откривена је захваљујући карактеристици познатој као радијална брзина, која се испољава преко флуктуација у таласној дужини светлости која долази од звезде, преноси „Сајенс алерт“.

Наиме, планета која орбитира око звезде својом гравитацијом утиче на њу, а оба тела круже око заједничког центра гравитације. То се испољава лаганим колебањем спектра светлости које звезда емитује, а оно се догађа када планета кружи око ње, што астрономи могу да примете.

Али није увек лако издвојити планету из овог привидног колебања. Уколико на површини звезде постоје активности, као што су звездане пеге, и оне ће изазвати колебање у спектру, које је усклађено са ротацијом звезде.
Управо ту је дошло до проблема када је у питању планета 40 Еридан Б.

Како је „нестала“ мистериозна планета

Време орбитирања потенцијалне егзопланете је веома слично периоду ротације саме звезде, између 37 и 43 дана. Када је откриће објављено, научници су наводили како је сигнал који је препознат као егзопланета заправо можда био само сигнал звездане ротације, али нису могли да израчунају њено прецизно трајање.
И у међувремену неки научници су тврдили да та планета заправо не постоји.
Сада су научници, предвођени физичаром Катарином Лалиотис са Државног универзитета Охајо, проучавали 40 Еридан Б и друге планете идентификоване на основу радијалне брзине и тврде да су многи сигнали њиховог постојања заправо лажно позитивни.

Неколико периодичних сигнала звезде, како наводе, савршено се слажу са звезданом активношћу, као што су магнетни циклуси и ротација звезде, док се други не могу потврдити јер се регион те звезде не може посматрати током значајног дела земаљске године. Због тога су их сврстали у лажно позитивне.

Такође, научници наводе и друге егзопланете које су заправо „духови“, односно вероватно не постоје, а откривене су захваљујући радијалној брзини.
Према њиховом мишљењу, такве су егзопланете ХД 20793 ц, позната и као „Супер-Земља“, затим ХД 85512 б, а сумњив им је и гасовити џин ХД114613 б.

Кључ за откриће планета налик Земљи

Међутим, научници наводе да су идентификовали две нове егзопланете које треба проучити како би се утврдила њихова природа. То су ХД192310 РВ Сигнал IV и ХД146233 РВ Сигнал III.
„Очекујемо да откривање и карактеризација планета налик Земљи буде веома тешко због изазова које представљају ограничења посматрања, систематика инструмената и, што је најважније, варијабилност самих звезда“, пишу истраживачи.
Како додају, високо прецизно праћење радијалне брзине, засновано на овом открићу, омогућиће карактеризацију и потенцијално умањивање проблема са варијабилним звезданим сигналима, што може довести до откривања тренутно непознатих планета.
„Знање о томе како правилно моделирати и филтрирати сигнале звезда и планета биће кључно за све будуће напоре да се измере прецизне масе за планете аналогне Земљи“, наводе научници.
Звездани систем В883 Орионис у настанку - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
ДРУШТВО
Једна од највећих тајни Сунчевог система пред решењем: Одакле потиче кључни елемент живота /видео/
Планета Земља снимљена из свемира - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2023
ДРУШТВО
Мистерија снимака из свемира: Зашто је Земља једнако осветљена, а не би требало да буде
Прве фотографије свемира са телескопа Џејмс Веб - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
ДРУШТВО
„Уздрмани су темељи науке“: Астрономи открили шест објеката у свемиру које не могу да објасне /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала