- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нема више лажи: Русија објављује целу преписку о истрази напада на „Северне токове“

© AP Photo / Danish Defence CommandМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у водама Данске
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
Пратите нас
Русија ће ускоро објавити целу преписку са Немачком, Данском и Шведском о истрази напада на гасоводе „Северни ток“ и „Северни ток 2“, изјавио је први заменик представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански.
Како је рекао, Русија настоји да све буде транспарентно стога ће та преписка бити послата и свим члановима Савет безбедности УН.
Према његовим речима, читава преписка са Данском, Шведском и Немачком о нападу на гасоводе своди на то да те три земље одбијају да Москви дају било какву информацију о току истраге и да држе Москву по страни.
„Не дају нам никакву информацију. Не допуштају нам да се на било који начин укључимо у истрагу, без обзира на то што смо баш ми она страна која је погођена нападом на гасовод“, рекао је он указујући на апсурдност читавог процеса, те додао да Москви стижу писма у којима само пише: „Ми радимо то што радимо, не мешајте се у туђ посао“.
Пољански је поручио и да одређени број чланица УН није заинтересован за то да буде формирана посебна комисија при овој организацији која би спровела независну истрагу јер сматрају да истрагу није неопходно спровести.
„Ипак, Русија неће одустати од покушаја да дође до независне истраге, а након три консултације по овом питању, УН ће до краја месеца гласати, те се коначно изјаснити по овом питању“, додао је.
Пољански је навео и да медијске спекулације на ову тему, укључујући и последњи чланак „Њујорк тајмса“, у којем се наводи да иза напада стоји украјинска терористичка организација, показују да је Москва у праву када захтева објективну међународну истрагу.
Анкета
Ко је по вама, на основу доступних података, одговоран за дизање у ваздух гасовода Северни ток?
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
РУСИЈА
Лавров: Покушаји пребацивања кривице за нападе на „Северни ток“ на украјинског олигарха – срамни
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала