- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Покушаји пребацивања кривице за нападе на „Северни ток“ на украјинског олигарха – срамни

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да су покушаји западних медија да кривицу за нападе на гасоводе „Северни ток“ и „Северни ток 2“ пребаце на некаквог украјинског олигарха – срамни.

„Покушаји да се позивањем на некакве западне обавештајне службе објасни да су експлозије на гасоводима дело извесног украјинског олигарха – сматрам да је то једноставно срамотно за оне који такву верзију провлаче кроз западне медије који су под њиховом контролом“, рекао је Лавров након састанка са министром спољних послова Саудијске Арабије Фејсалом бин Фарханом ал-Саудом у Москви.

Он је додао да Русија инсистира на томе да секретаријат Уједињених нација спроведе истрагу експлозија на гасоводима.

„Русија је поднела Савету безбедности УН резолуцију са захтевом упућеном секретаријату УН да организује непристрасну истрагу. Мислим да чињенице које су данас доступне у јавности и срамотна реакција западних медија на њих коју видимо последњих дана неће проћи незапажено“, рекао је шеф руске дипломатије.

Лавров је истакао да „сваки савестан члан међународне заједнице треба да инсистира на непристрасној, објективној истрази како организатори тог терористичког акта не би избегли одговорност".
Такође је констатовао да генерални секретар УН Антонио Гутереш и његови сарадници на све могуће начине избегавају одговоре у вези ситуације са нападима на „Северни ток“.
Раније је британски лист „Тајмс" објавио да су западне обавештајне агенције недељу дана након експлозије знале за украјинску умешаност у саботажу на гасоводима „Северни ток" и „Северни ток 2". У чланку се наводи и да европски обавештајци знају и име „приватног спонзора” саботаже. Службе безбедности не откривају његов идентитет, али кажу да је реч о богатом Украјинцу који, наводно, нема везе са председником Владимиром Зеленским.
Такође, Немачки лист „Цајт“ саопштио је да су немачки истражитељи идентификовали брод са којег је извршена диверзија на гасоводима „Северни ток“, те да трагови воде ка компанији у власништву Украјинаца.
Првобитно је „Њујорк тајмс“, позивајући се на изворе у америчкој администрацији, објавио да нови обавештајни подаци дају основа да се претпостави да нека проукрајинска група стоји иза напада на гасоводе.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
РУСИЈА
Претежак задатак: Кремљ не верује у „проукрајински траг“ у нападима на „Северни ток“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала