- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Морнаричка пешадија руске морнарице на вежби бојевог гађања у Приморском крају - Sputnik Србија

УЖИВО У последња 24 сата снаге Кијева 16 пута гађале ДНР

Пратите нас
У току је 381. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Руска војска јуриша на сваку кућу у јужном делу Артјомовска. Истовремено, кијевске снаге на све могуће начине покушавају да допреме јединице и наоружање у тај град како би га одбраниле и одблокирале имајући у виду да га је руска војска практично опколила.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:35 11.03.2023
У неким деловима Украјине проглашена је ваздушна опасност - Дњепропетровској и Харковској области, као и делу Запорошке области под контролом Кијева.
22:20 11.03.2023
Украјинске снаге су у последња 24 сата 16 пута гађале ДНР.
20:40 11.03.2023
Између две до три хиљаде људи протестовало је данас у Берну, апелујући на швајцарске власти да поштују политику неутралности, укључујући дешавања у Украјини, саопштило је локално издање „Бернер Цитунг“.
Један од организатора акције је био и покрет „Мас-Вол“ који је на свом сајту објавио да демонстрације нису усмерене „ни против Украјине ни против Русије“, већ да се залажу за хуманост и мир међу народима.
19:38 11.03.2023
У центру Прага данас је одржан антивладин митинг под девизом „Чешка против сиромаштва“. Учестовало је око 10 хиљада људи који су тражили оставку премијера Петра Фијале који се, како сматрају, слепо држи политике ЕУ на штету интереса државе и грађана. Између осталог, демонстранти су тражили да се са зграде Народног музеја скине украјинска застава и окачи чешка.
Током протеста приведен је младић који је на ранцу имао слово Z, а било каква пропаганда у вези са специјалном операцијом руске војске у Украјини у Чешкој се сматра за преступ.
Чешки медији преносе да је, када су демонстранти тражили да се скине украјинска застава са зграде музеја, дошло до кошкања са полицијом. Приведено је 15 лица а један полицајац је повређен.
17:04 11.03.2023
Кијев се спрема да ускоро пошаље војнике у Норвешку на обуку за ПВО систем „насамс“, наводи се у саопштењу ваздушних снага украјинске војске.
Подсетимо, Министарство одбране Норвешке објавило је недавно да ће та земља у сарадњи са САД испоручити два таква ПВО система Кијеву и да ће обучавати украјинске војнике. Пре неколико дана у Кијеву је боравио и норвешки министар одбране Бјорн Арилд Грам.
15:36 11.03.2023
Командант украјинских копнених снага Александар Сирски каже да држање Артјомовска (украјински назив Бахмут) помаже Кијеву да добије на времену.
„Потребно је добити време за прикупљање резерве и почетак пролећне контраофанзиве, која само што није“, изјавио је Сирски.
14:52 11.03.2023
Преко 60 немачких екстремиста стигло у Украјину од почетка операције
Од фебруара 2022. године из Немачке у зону борбених дејстава у Украјини стигао је укупно 61 екстремиста и политички мотивисани преступник, „али нису сви нужно учествовали у борбама“, саопштио је немачки лист Neue Osnabrücker Zeitung, позивајући се на информације Федералне канцеларије за заштиту немачког Устава.
14:51 11.03.2023
Тенкови „леопард“ стижу у Украјини почетком маја
Данска, Немачка и Холандија испоручиће Кијеву прве тенкове „леопард 1“ почетком маја, рекао је вршилац дужности министра одбране Данске Троелс Лунд Поулсен, пренела је телевизија ТВ2.
Како је додао, може се очекивати да ће током 2023. године испоручити Кијеву од 80 до 90 тенкова.
14:24 11.03.2023
Перон на железнодорожном вокзале Мюнхена, Германия - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2023
Прекршили обећање: Немачке железнице престале бесплатно да превозе помоћ у Украјину
12:42 11.03.2023
Брифинг Министарства одбране Русије:
У правцу Доњецка руска војска је за дан ликвидирала преко 140 украјинских војника, два оклопна возила и две хаубице Д-30.
У правцу Купјанска украјинске снаге су изгубиле до 50 војника.
У правцу Красног Лимана за дан је ликвидирано до 90 украјинских војника, борбена возила, хаубуца Д-30 и самоходна хаубица „акација“.
У правцу Јужно-Доњецк и Запорошком правцу украјинске снаге изгубиле су до 70 војника, три оклопна возила и хаубицу Д-20.
У ДНР су уништена два радара за контрабатеријску борбу америчке производње.
У правцу Херсона ликвидирано је преко 50 украјинских војника, три оклопна возила, 14 војних возила и складиште муниције украјинске 124. бригаде територијалне одбране.
12:10 11.03.2023
Уништиена украјинска техника у Херсону
Руска артиљерија ноћас је гађала јединице Оружаних снага Украјине код Херсона, рекао је за Спутњик извор упознат са ситуацијом. Том приликом је у подручју Антоновке уништена украјинска војна техника.
„Противник је изгубио осам возила, 18 украјинских војника је погинуло, десеторица су рањена“, рекао је наш саговорник.
Руска артиљерија је задала ударац противнику и у подручју Благовешченска.
„Уништена је америчка хаубица М777 калибра 155 милиметара са артиљеријском посадом. Шест украјинских војника је погинуло, двојица су рањена“, додао је саговорник.
Истовремено, украјинска војска наставила је да гранатира леву обалу Херсонске области – Каховку и Нову Каховку, Аљошки и околна села. За ноћ су испалили скоро 50 граната.
12:09 11.03.2023
A Russian Su-35S fighter jet fires what appears to be an R-37M ultra-long-range air-to-air missile in a promotional video by the Russian Ministry of Defense - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2023
РУСИЈА
Без премца у свету: Нова руска авионска ракета показала максималну ефикасност у Украјини
10:31 11.03.2023
Украјинци минирали Артјомовск америчким минама
Украјинска војска минирала је улице Артјомовска користећи америчке мине, јављају репортери Спутњика позивајући се на информације припадника групе „Вагнер“.
„Приликом чишћења одређених делова града пронашли смо мине америчке производње `клејмор`. У питању је пандан руске мине МОН-50. То компликује ствари“, рекао је он.
Припадници „Вагнера“ кажу и да се све више сусрећу са НАТО наоружањем и да је у последње време западно оружје више заступљено него совјетско.
08:38 11.03.2023
„Торнадо-Г“ - кључно оружје
Посада вишецевног бацача ракета „торнадо-Г“ Оружаних снага Русије уништила је осматрачницу украјинских милитаната у правцу Запорожја, саопштио је дописник Спутњика.
„Данас је постављен задатак да се уништи осматрачница коју је открила беспилотна летелица наше војске. Посада, која се налазила на удаљености од 200-300 метара од положаја, изашла је на позицију и извела напад. Беспилотне летелице су забележиле да је осматрачница уништена“, рекао је командант јединице која рукује системом „торнадо-Г“ Оружаних снага Русије.
08:37 11.03.2023
Руска војска јуриша на сваку кућу у јужном делу Артјомовска
Борац групе „Вагнер“ описао је жестоке борбе које се воде на југу Артјомовска у ДНР.
Како је рекао за Спутњик, у јужним квартовима града руска војска је изводила јуриш на скоро сваку кућу.
„У свакој кући се налазило неколико група противника“, рекао је борац „Вагнера“.
08:37 11.03.2023
Руски војници у зони специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
Специјална операција у Украјини
„Сви смо ми браћа“: У руском батаљону нације из целог бившег СССР /видео/
08:32 11.03.2023
Кијев пребацио код Кремене необучене мобилисане људе
Украјинска команда послала је необучене, недавно мобилисане борце код Кремене у ЛНР, рекао је за Спутњик потпуковник Народне милиције у пензији Андреј Марочко.
„Јужно од места Кремена стигло је око стотинак недавно мобилисаних цивила који нису прошли специјалну обуку и који су послати у зону борбених дејстава скоро одмах након мобилизације“, рекао је он.
Како је додао, њих су уверавали да их возе на полигон за обуку.
Раније је Марочко саопштио да украјинске снаге приликом повлачења од Кремене остављају своје мртве, па чак и рањене којима би се могла пружити помоћ.
Последњих месеци у том правцу воде се жестоке борбе. Украјинска војска редовно гранатира Кремену и Сватово и покушава да пробије руску одбрану, али сви напади су одбијени. Украјинска војска тамо трпи тешке губитке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала