- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Јокићеве саборце зближиле су невоља и црква – и сада пишу историју

© AP Photo / David ZalubowskiЏамал Мареј
Џамал Мареј - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2023
Пратите нас
Денвер ове сезоне гази све пред собом и лидер је Западне конференције, а осим Николе Јокића велике заслуге за успех иду на адресу Џамала Мареја и Мајкла Портера јуниора.
Поменути двојац, који српски ас чини бољим на паркету, здружио се прошле сезоне када су се опорављали од тешких повреда. Ту се развило пријатељство које се пренело на паркет.
Денвер је прошле сезоне лако елиминисан у плеј-офу НБА лиге од Голден Стејт Вориорса у првој рунди резултатом 4:1. Разлог што тим који предводи Никола Јокић није могао више, биле су тешке повреде које су током регуларног дела сезоне имали Џамал Мареј и Мајкл Портера јуниор.
Канађанин, који је у мечу против Сан Антонија исписао историју Денвера и постао најбољи тројкаш франшизе са 805 убачених тројки (претходни рекордер Бартон 804), опорављао се прошле сезоне од операције Ахилове тетиве, док је у исто време Мајкл Портер крајем новембра 2021. године морао трећи пут под нож због операције леђа.
И мука их је спојила.
Заједно су ишли на рехабилитацију, да би на крају све завршило одласком у цркву где су се заједно молили за оздрављење.
У успели су да се врате. Та хемија почела је да се развија још у сезони 2021/22, а сада је достигла врхунац, а плодове убире комплетна екипа Денвер Нагетса на челу с тренером Мајклом Мелоуном.
„Џамал Мареј је ратник. Момак се тренутно једва креће, а успео је да одигра чак 41 минут“, похвалио је Мелоун Канађанина у тренуцима када је излазио из повреде.
Дружење ван терена, одлазак у цркву, прелило се на терен, на паркет и сада уз Николу Јокића чине ударне игле Денвера. Мајкл Портер је међу најбољим тројкашима НБА лиге када је шут из корнера у питању, одакле има готово 56,5 одсто успешности.
„Развили смо везу ван терена која се преноси на терен. Имамо више поверења један у другог. Џамал се брине да се не заледим у појединим ситуација. Гура ме напред, труди се да ме покрене, ако хоћу да станем“, рекао је Мајкл Портер млађи.
И управо су бројни НБА експерти прогнозирали да би сезона која је у јеку могла да протекне у доминацији Денвера, што се тренутно и догађа. Предуслов је био да двоструки узастопни МВП лиге Никола Јокић, има подршку апсолутно здравог Мареја и Мајкла Портера.
Када је Портер млађи на високом нивоу, нападачки арсенал Нагетса је далеко теже зауставити, чак ни врхунске одбране у најјачкој лиги света имају изузетно мале шансе.
Заслуге за то што је Мареј ушао у историју као најбољи тројкаш Денвера и што Мајкл Портер јуниор игра кошарку живота ,у огромној мери иду на рачун Никола Јокића, који их растерећује и црта им простор за отворене шутеве које с лакоћом погађају.
И док поједини бивши НБА асови оптужују Сомборца да „пумпа“ статистику и да не шутира превише, већ да асистира саиграчима, он само показује колико је интелигентан, колико је велики и колико своје саиграче чини бољим.
► Гост у новој епизоди емисије „Миљанов корнер“ био је Александар Јанковић, нови селектор фудбалске репрезентације Кине.
Детаљ са првог вечитог дербија у Евролиги између Црвене звезде и Партизана - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2023
СПОРТ
Шест кругова пакла за вечите у Европи
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2023
СПОРТ
Јокић је поново „урадио домаћи“, али Денверу то први пут није било довољно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала