- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Новинар Херш: САД покушавају да скрену пажњу јавности с моје истраге о „Северном току“

© AP Photo / Paul SakumaЖурналист Сеймур Херш. Архивное фото
Журналист Сеймур Херш. Архивное фото - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2023
Пратите нас
Амерички новинар Симор Херш, аутор истраге о саботажи на „Северном току“, сматра да Вашингтон покушава да одвуче пажњу јавности с његовог материјала, објавом „Њујорк тајмса“ о новим обавештајним подацима о експлозијама на руским гасоводима.
„Њујорк тајмс“ је објавиообавештајне податке о томе да извесна проукрајинска група, чији планови нису нужно били познати у Кијеву, стоји иза затварања главне руте руског гаса за Европу.
„Они (америчка влада) покушавају да скрену пажњу са чланка који сам написао, а који је имао доста конкретних података“, рекао је новинар у интервјуу кинеском телевизијском каналу ЦГТН.
Према Хершовим речима, украјинска морнарица може да поставља експлозив, али нема ронилачку камеру.
„Морате имати људе који су стручњаци за роњење, и стручњаци за употребу (експлозива) Ц4... Они би морали да тренирају недељама и месецима у водама Балтичко море“, додао Херш.
Добитник Пулицерове награде Симур Херш је у фебруару објавио чланак о својој истрази о експлозијама на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“. У његовој публикацији се наводи да су током НАТО вежби „Балтопс“ у лето 2022. амерички рониоци поставили експлозив испод цевовода „Северног тока“, који су Норвежани активирали три месеца касније.
Амерички председник Џозеф Бајден одлучио је да саботира „Северни ток“ после више од девет месеци тајних разговора с тимом за националну безбедност, навео је Херш. Касније је Пентагон саопштио да САД немају никакве везе с минирањем руских гасовода.
Радници на изградњи гасовода Северни ток 2 у Лењинградској области - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
РУСИЈА
Запад користи Украјину као жртвеног јарца: Како је „мала“ група ућуткала целу Европу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала