- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Британски јастребови ликују: Пет милијарди фунти за сукоб са Русијом и почетак обрачуна са Кином

© Фото : PIxabayЛондон
Лондон - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
Пратите нас
Ажурирана одбрамбена и спољнополитичка стратегија Велике Британије којом се предвиђа додатних пет милијарди фунти за наоружавање показује да је спољнополитички приоритет обрачун с Русијом као и да се спрема сукоб са Кином. На општу радост јастребова у конзервативној влади.
Главни приоритет ажуриране одбрамбене и спољнополитичке стратегије Велике Британије представља супротстављање геополитичкој претњи коју, наводно, дејства Русије представљају европској безбедности, саопштиле су британске власти.

Пет милијарди фунти за муницију и нуклеарни комплекс

Ажурирана стратегија предвиђа још пет милијарди фунти (око шест милијарди долара) за попуну залиха граната и модернизацију нуклеарног арсенала.
„Ажурирани свеобухватни преглед из 2023. потврђује да ће још пет милијарди фунти бити стављено на располагање Министарству одбране у наредне две године како би се помогло у попуњавању и одржавању најважнијих залиха муниције, модернизацији нуклеарног комплекса Велике Британије и финансирању наредне фазе програма подморница АУКУС-а (поморског пакта са САД и Аустралијом)“.
Наводи се да је британски премијер Риши Сунак одредио је кохерентан приступ британске владе према Кини, који треба да буде заснован на националним интересима и договорен са британским савезницима.

Приоритет – обрачун са Русијом

Ово је само измењена стратегија коју је пре две године донела влада Бориса Џонсона и практично потврђује оно што је зацртано тада – да се велики део буџета издвајају за Војску Велике Британије, каже за Спутњик историчар проф. др Александар Растовић.
У контексту специјалне војне операције Русије и континуиране русофобије која је део не само политичког естаблишмента, већ и британског јавног мњења већ више од 200 година, ажурирана стратегија не представља ништа ново, оцењује наш саговорник. А то показује, са једне стране, у најмању руку уплашеност, али и континуирану русофобију у британској јавности.
Риши Сунак - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
СВЕТ
Британски премијер најавио додатних шест милијарди долара за војску
„То су огромна средства од преко пет милијарди фунти за два сегмента – набавку муниције и атомско наоружавање што само показује да нова влада Сунака наставља оно што је започео Борис Џонсон, односно што је пре тога радио Тони Блер и многи председници британских влада и у 20. и у 19. и крајем 18. века. Замислите колико би значајно било да се та средства усмере у сферу здравства, образовања, просвете, али она се не усмеравају управо из основног разлога што је један од приоритета британске политике обрачун са Русијом“.

Одушевљење јастребова: Припрема терена за обрачун са Кином

Основни противник на спољнополитичком плану је Русија, а други велики је Кина и то све више долази до изражаја с обзиром да су Велика Британија и САД главни политички и војни савезници, додаје Растовић.
„Тако да ни ово не треба да чуди, тај други део реновиране стратегије. То је покушај, односно стварање терена за нови велики обрачун са Кином, с обзиром да ситуација везана за Тајван потврђује да се крећемо у правцу неке врсте обрачуна до ког ће пре или касније доћи“.
Британски премијер Риши Сунак рекао је да је циљ ажуриране стратегије да се дугорочно војни буџет повећа на 2,5 одсто БДП-а са садашњих два одсто, што је одушевило министра одбране Бена Воласа „посебно што долази у тешким економским временима“. Према Растовићу, познато је да је Волас јастреб у британској влади, а, са друге стране, и британска економија је у великој кризи.
„Ово је , вероватно, једна врста наде да се покрене и британска војна индустрија и да се на тај начин покушају превазићи економски проблеми с којима је земља суочена од пре неколико година. Иначе је Велика Британија већ деценијама и у политичкој и у економској кризи која је дошла до изражаја током пандемије ковида, а посебно са специјалном војном операцијом тако да је то и нека нада да би се издвајањем великих средстава покренула војна индустрија и на неки начин и британска привреда. Као што то раде и у Америци“, закључио је Растовић.
Британска застава на Вестминстерској палати у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
СВЕТ
Приоритет британске војне стратегије ─ супротстављање претњи од Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала