- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Континент Балкан у Битеф театру: Балкан у британској књижевности 19. и 20. века

© Фото : Ненад ШугићПредстава "Континент Балкан" у Битеф театру: Балкан у британској књижевности 19. и 20. века
Представа Континент Балкан у Битеф театру: Балкан у британској књижевности 19. и 20. века   - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
Пратите нас
Представа „Континент Балкан”, према тексту Жељка Јовановића, у режији Ненада Тодоровића, биће премијерно изведена 18. марта у Битеф театру.
Драматург Жељко Јовановић каже да је инспирација за рад на представи ,,Континент Балкан” мотивисан садржајем књиге Весне Голдсворти ,,Измишљање Руританије”.

Однос великих сила према Балкану

„Тај изванредан научни рад нуди обимну грађу и представља хрестоматију прилога на који начин је простор Балкана интерпретиран у литератури, најпре у књижевности, а потом штампи и 'лакој' књижевности у Великој Британији, током 19. и прве половине 20. века. Конкретно ради се грађи која осликава однос великих сила, у овом случају Велике Британије, према народима Балкана, а он је у најкраћем прилично поједностављен и осенчен неуважавањем“, наглашава Јовановић.
Непосредан повод за интересовање британских писаца и тамошње јавности за овај простор, према његовим речима, била је борба балканских народа за самосталност и ослобођење од Османског царства:
„У почетку, нарочито у Бајроновим песмама, које су биле неке врста 'окидача' и повода другим ауторима, борба народа Балкана за ослобођење, описивана је, посматрана и дочекана као херојска и величанствена. Временом, међутим интерпретација и рефлексија овог простора у одређеном историјском периоду почела је добијати сасвим необичан приступ и карактер. Борба за ослобођење потлачених народа од зулума турског царства, у делима која настају у каснијем периоду, почињу да прерастају више у повод за писање и величање сопствених, измишљених јунака. Најчешће је реч о лордовима, витезовима и друге властели нижег ранга жељних авантуре, који долазе на немирни Балкан као сила из ваздуха, која ефектно решава све проблеме. Ствари се захуктавају и добијају повремено чак гротескне облике када ова теме из литературе добије простор у штампи. Уз све ово, уопште не треба сумњати да су балканске земље и народи давали не само простора за одређену интерпретацију, већ и прилично повода својим понашањем, чинећи то све време па и данас, што ову теме и питања у вези односа великих земаља према Балкану чини актуелним“.
© Фото : Ненад ШугићПредстава "Континент Балкан" у Битеф театру
Представа Континент Балкан у Битеф театру - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
Представа "Континент Балкан" у Битеф театру

Јунаци су одабрани – Реалиста, Циник, Надреалиста и Моралиста

Нова продукција Битеф театра говори о Енглезима и Балкану и о томе како су успели да нашу реалност створе из своје књижевности о нама, о поп култури која је одредила геостратегију глобалних сила, о фаталности предрасуда, фатализму стереотипа, панонским планинама које одузимају дах, о одбацивању разумевања. Јунаци су одабрани – Реалиста, Циник, Надреалиста и Моралиста.
„Уместо бављења судбином било ког јунака праведног рата за слободу, грчког револуционара на пример, српског витеза, црногорског или албанског горштачког ратника, изабрани су јунаци Реалиста, Надреалиста, Циник или Моралиста, али могућих и других типова карактера, који у форми конференције или симпозијума посвећеног Балкану сукобљавају и супротстављају своје погледе на стање ствари која се међусобно драматично разликује, сукобљавају и споре“, појашњава Јовановић.

Цео наш Балкан – Европа

Редитељ Ненад Тодоровић наглашава да када се спомене Балкан, одмах се помисли на буре барута и да ту живе само народи бивше Југославије.
„Имао сам пуну слободу у стварању да представим мултикултурални, мултинационални и мултирелигиозни простор. Ово је комад о британској књижевности о Балканцима као сурогатима за далеке расе. За мене је цео наш Балкан – Европа, шта год други у свету мислили о томе”, истиче Тодоровић, пренео је Танјуг.
© Фото : Ненад ШугићПредрасуде о Балкану у британској књижевности
Предрасуде о Балкану у британској књижевности - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
Предрасуде о Балкану у британској књижевности
У представи играју Ђорђе Марковић, Александар Гајин, Даница Грубачки, Данило Петровић, Сташа Ивановић, Неа Јанковић.
Глумцу Ђорђу Марковићу била је интересантна генеза предрасуда од Бајрона до Дарела (Лоренс Џорџ Дарел 1912-1990) према нама и балканском простору, али и предрасуде наше према Енглезима.
„Ова представа има један колоплет стилова и колаж жанрова, оправдано и сходно предрасудама или схватањима англосаксонских писаца у односу на Балкан. Имамо ситуацију од романтизма до једног бруталног натурализма, везано за наш простор, што нам је олакшано да се можемо поигравати са тим предрасудама или уочавања писаца на све те теме у односу на простор Балкана”, сматра Марковић.
Егон Савин  - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2023
КУЛТУРА
Егон Савин: Свет данас воде необразовани људи који поништавају руске писце, а то је светогрђе /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала