- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија изашла у сусрет УН: Споразум о житу продужен за 60 дана

© Sputnik / Павел Лисицын / Уђи у базу фотографијаПшеница
Пшеница - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
Пратите нас
Русија се не противи новом продужавању „црноморске иницијативе“, после истека другог рока, 18. марта, али само на 60 дана, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Вершинин.
„Руска страна је, указујући на 'пакетни' карактер Истанбулских договора које је предложио генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш, не противи се новом продужавању 'црноморске иницијативе' након истека другог рока, 18. марта, али само на 60 дана“, рекао је Вершинин новинарима.
Он је додао да ће даљи став Москве о „прехрамбеном споразуму“ зависити од реалног напретка у нормализацији пољопривредног извоза Русије.
„Наш даљи став ће се утврђивати у зависности од реалног – не на речима, него на делу – напретка у нормализацији нашег пољопривредног извоза, укључујући банкарске исплате, транспортну логистику, осигурање, размрзаање финансијске делатности и испоруке амонијака цевоводом 'Тољати-Одеса“, рекао је Вершинин.
Нова рунда консултација руске међуресорне делегације с представницима УН, на челу с генералним секретаром Конференције УН за трговину и развој Ребеком Гринспан и замеником генералног секретара УН за хуманитарна питања Мартином Грифитсом одржана је у Женеви у понедељак.
„Прехрамбени споразум“ је закључен у Истанбулу 22. јула прошле године. Уз учешће представника Уједињених нација, Русије, Турске и Украјине потписана су два документа – о стварању коридора за извоз жита из три украјинске луке (Черноморск, Одеса и Јужно), као и о отклањању препрека за извоз руских прехрамбених производа и ђубрива.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала