- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Си Ђинпинг: Кина мора да се супротстави мешању спољних сила по питању Тајвана

© AFP 2023 / FRED DUFOUR Кинески председник Си Ђипинг
Кинески председник Си Ђипинг - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
Пратите нас
Кина ће се одлучно супротставити мешању спољних сила по питању Тајвана и сепаратистичких активности које су усмерене на независност острва, изјавио је на церемонији затварања прве сесије Националног народног конгреса Кине 14. сазива, председник Кине Си Ђинпинг.

„Неопходно је чврсто се придржавати принципа 'једне Кине' и поштовати консензус из 1992. године, активно промовисати миран развој односа између две обале Тајванског мореуза, одлучно се супротстављати интервенцији спољних сила и сепаратистичким активностима усмереним на 'независност Тајвана'“, рекао је кинески председник.

Према његовим речима, Кина ће наставити да стално промовише процес поновног уједињења са Тајваном.
Највећим кинеским острвом Тајваном управља његова администрација од 1949. године. Званични Пекинг сматра да је острво кинеска провинција.
Тензије у односима између Вашингтона и Пекинга су постале израженије након посете председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану почетком августа 2022. године. Убрзо након доласка Пелоси у Тајпеј, кинеска војска је почела ваздушне и поморске војне вежбе у близини Тајвана и пробна лансирања конвенционалних пројектила у мору источно од тог острва.

Модернизација војске

Кинески председник је појаснио да влада земље мора да обезбеди модернизацију Народноослободилачке војске Кине како би заштитила суверенитет и развој земље.

„Неопходно је свобухватно промовисати модернизацију националне одбране и оружаних снага, претворити Народноослободилачку војску Кине у челичну стену како би се ефикасно заштитио национални суверенитет, безбедност и развој“, истакао је кинески председник.

Отворена политика

Кинеске власти намеравају да чврсто спроводе политику отворености националне економије у односу на друге земље и истовремено учествују у њиховом развоју, рекао је он и додао да је неопходно да се користе глобални ресурси и тржишта. Нагласио је да је потребно да се Кина развија и истовремено учествује у развоју других земаља.

„Кина ће обезбедити још већу стабилност и усмериће још више позитивне енергије за свеопшти мирни развој, подвукао је Си и додао да Пекинг намерава да створи пријатну међународну атмосферу за национални развој.

Прва сесија Националног народног конгреса Кине 14. сазива отворена је 5. марта, у њој је учествовало више од 2,9 хиљада посланика, који су за девет дана усвојили допуне закона о законодавном праву, одобрили реформу структуре Државног савета Кине, гласали за кандидатуре вишег руководства, директоре кључних државних институција и министарстава земље и договорили се о стратешким питањима за државни развој.
Си Ђинпинг на Конгресу Комунистичке партије Кине - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
СВЕТ
Трећи пут на челу Кине: Сва достигнућа Си Ђинпинга
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала