- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шпигел пронашао јахту која је коришћена током диверзије на руским гасоводима

© AP Photo / Swedish Coast GuardСеверни ток
Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
Пратите нас
Модел јахте Bavaria Cruiser 50, који је наводно коришћен током диверзије на гасоводима "Северни ток", налази се под отвореним небом на рту Буг, на немачком острву Риген, објавио је часопис Шпигл, позивајући се на сопствена истраживања.
„Према студији Шпигла, брод којим је наводна група диверзаната стигла до гасовода Северни ток стоји на рту Буг, на острву Риген“, пише лист.
Осим тога, како је Шпигл сазнао, адреса електронске поште која се користила за изнајмљивање пловила могла би да указује на Украјину.
Шпигл је раније објавио да су 15-метарску јахту модела Bavaria Cruiser 50 изнајмили непознати људи, преко чартер компаније на острву Риген. Лист наводи и фотографију јахте. Брод је кренуо на пут из луке Росток-Варнемунде, након чега је кратко боравио у луци Вик, која се налази на северу острва.
Раније је британски лист „Тајмс" објавио да су западне обавештајне агенције, недељу дана након експлозије, знале за украјинску умешаност у саботажу на гасоводима „Северни ток" и „Северни ток 2".
Немачки лист „Цајт“ саопштио је да су немачки истражитељи идентификовали брод са којег је извршена диверзија на гасоводима „Северни ток“, те да трагови воде ка компанији у власништву Украјинаца.
Првобитно је „Њујорк тајмс“, позивајући се на изворе у америчкој администрацији, саопштио да су амерички званичници саопштили да нису пронађени никакви докази наводне умешаности руских власти у нападе на гасоводе „Северни ток“, те да нови обавештајни подаци дају основа да се претпостави да нека проукрајинска група стоји иза напада на гасоводе.
Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
РУСИЈА
Патрушев: Русија инсистира на објективној истрази о гасоводима „Северни ток“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала