- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Тајмс“: МИ5 помаже британским компанијама да се боре против шпијуна из Русије и Кине

CC0 / pixabay / Шпијун
Шпијун - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
Пратите нас
Британска обавештајна служба МИ5 ће у оквиру Свеобухватног прегледа (војне доктрине Велике Британије) предложити британским компанијама помоћ у борби против, наводних, шпијуна из Русије и Кине, пише британски лист „Тајмс“.
У чланку се наводи да ће у оквиру доктрине МИ5 бити формиран „орган за заштиту националне безбедности“ који ће пружати консултације компанијама, универзитетима и организацијама, које би, наводно, могле да буду објекти индустријске шпијунаже.
„Пружање непосредне подршке грађанима ће такође обележити последњу фазу изласка МИ5 из сенке, као и других обавештајних служби“, пише лист.
Очекује се да ће компаније моћи да се обраћају за консултације по питању сарадње са кинеским компанијама, пословању у Кини или набавци опреме. Нови орган може да пружи препоруке о раду са компанијама, као што је „Никвижон“ или консултације на тему стратешки важних индустрија.
Према информацијама листа, у блиској будућности ће бити формиран програм за дипломате који ће учити кинески језик, а „Би-Би-Си“ ће добити 20 милиона фунти „за спас 47 служби које су повезане са службама за језик којима прети затварање због смањења буџета“. Британски чиновници ће омогућити „супротстављање кинеској и руској дезинформацији у угроженим земљама“.
У складу са Свеобухватним прегледом по питању безбедности, одбране и спољне политике Велике Британије, Русија је у документу окарактерисана као највећа директна претња Великој Британији. Обновљена верзија доктрине би требало да се објави током данашњег дана.
Раније су у Кремљу, коментаришући перспективу односа са Лондоном, изјавили да тренутно не виде ни претпоставке, ни снову, ни наду да ће у скоријој будућности бити позитивних помака. Додали су да Русија чува своју отвореност и спремност да најсложенија питања размотри за преговарачким столом, али не на уштрб својих интереса.
ФБИ брошуре о сајбер криминалу - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2022
СВЕТ
Како је Кина по оцени ФБИ и МИ5 постала непријатељ број један?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала