- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Узајамно културно богаћење: Директори театара Србије и Русије потписали споразум о сарадњи

© Sputnik / Лола ЂорђевићДиректори националних театара Србије и Русије потписали споразум о сарадњи
Директори националних театара Србије и Русије потписали споразум о сарадњи - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
Пратите нас
Директори Федералне државне буџетске институције културе „Национални драмски театар Русије (Александрински)“ и Народног позориште у Београду, Сергеј Витаљевич Емељанов и Светислав Гонцић, потписали су 13. марта Споразум о сарадњи којим су потврдили историјски добру сарадњу и створили основу за реализацију будућих планова.
„Овај споразум подразумева узајамно културно богаћење Русије и Србије. Ништа не започињемо данас, већ само потврђујемо дугогодишњу сарадњу и настављамо нашу заједничку историју. Узајамна укљученост руске културе у српску и српске у руску има дугу историју, а посебно у позоришту“, рекао је Сергеј Витаљевич Емељанов за Спутњик.

Отворена изложба „Одабрани ликови руске сцене“

Он је нагласио да је потписивање Споразума о сарадњи само доказ успешне међусобне сарадње двеју позоришних институција и да је врло важно имати конкретне планове за будућност.
„Планирамо Дане руског Националног позоришта у Београду и српског Народног позоришта у Санкт Петербургу, а ту је изложба 'Одабрани ликови руске сцене' која је отворена у холу партера Народног позоришта у Београду са приказима сценографија из представа театра Александрински“, рекао је Емељанов.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСергеј Витаљевич Емељанов, Ана Павловић и Светислав Гонцић
Сергеј Витаљевич Емељанов, Ана Павловић и Светислав Гонцић  - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
Сергеј Витаљевич Емељанов, Ана Павловић и Светислав Гонцић
Он је напоменуо да су јуче завршили пројекат „Национална позоришна школа“ у Бањалуци, као и да тесно сарађују са традиционалним партнерима у Азији, Израелу, са земљама на постсовјетском простору.
„Наш распоред је попуњен у наредне три године. Турнеја нам је толико обимна и често морамо да заказујемо нове термине“, нагласио је Емељанов.
© Sputnik / Лола ЂорђевићНационални драмски театар Русије (Александрински)
Национални драмски театар Русије (Александрински) - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
Национални драмски театар Русије (Александрински)
Прва државна професионална руска драмска трупа основана је у Санкт Петербургу по указу императорке Јелисавете Петровне 1756. године и до 1917. руски монарси су лично бринули о пословању овог позоришта. Датум његовог оснивања узима се као рођендан руског позоришта у целини, а назив „Александрински“ добио је у част императорке Александре Фјодоровне, супруге императора Николаја Првог.
Савремени репертоар театра „Александрински“ темељи се на делима светске класичне и савремене књижевности у режији водећих мајстора светске сцене и младих редитеља.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСкице позоришних завеса и сценографија за одабране представе 19. и 20. века из збирке Санктепетербуршког државног музеја позоришне и музичке уметности.
Скице позоришних завеса и сценографија за одабране представе 19. и 20. века из збирке Санктепетербуршког државног музеја позоришне и музичке уметности. - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
Скице позоришних завеса и сценографија за одабране представе 19. и 20. века из збирке Санктепетербуршког државног музеја позоришне и музичке уметности.
Данас је „Александрински“ театар један од водећих позоришних центара у свету са статусом националне баштине Русије, а поред историјске сцене у центру Невског проспекта, театру припада и иновативни комплекс Нове сцене.
Посетиоци Народног позоришта у Београду имају прилику да погледају изложбу „Одабрани ликови руске сцене“ на којој су представљене дигиталне копије скица позоришних завеса и сценографија за одабране представе 19. и 20. века из збирке Санктепетербуршког државног музеја позоришне и музичке уметности.
У „Александринском“ театру играју се представе у сценографији мајстора попут Александра Боровског, Семјона Пастуха и Алексеја Трегубова, а поред трога читав низ представа осмишљава главни редитељ театра Николај Рошчин.
Премијера представе  „Гусар/Le Corsaire“ у част стогодишњице Балета Народног позоришта у Београду - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
КУЛТУРА
„Гусар“ у кореографији Бахрама Јулдашева у част стогодишњице Балета Народног позоришта у Београду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала