- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Директор РХМЗ-а Србије: Наша прогноза је најтачнија, следи лето са 55 тропских дана

CC0 / Pixabay / Врућина утиче на мозак и повећава агресивност
Врућина утиче на мозак и повећава агресивност - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
Пратите нас
Југослав Николић, директор Републичког хидро-метеоролошког завода Србије, каже да нас на лето очекује и до 55 тропских дана.
Објашњавајући начине на које се формирају прогнозе времена у Србији, Николић је за „Блиц“ истакао да је прогноза РХМЗ-а најпоузданија, да се ради веома озбиљно и темељно, као и да се већ назиру обриси летњих температура.
За овај март, који је почео и наставио са температурним ролеркостером, каже да је уобичајен, па чак и тооплији.
„У марту смо сведоци високих температура, за викенд смо имали захлађење са падавинама, а почетком ове недеље ћемо имати топлије време, а од среде ћемо опет имати падавина. Веома је карактеристично за март да буде променљиво време. Међутим, овог марта време је топлије од просека“, каже Николић.
Указао је на то да ће март бити топлији за око плус два степена.
„Тако ће минимална мартовска температура бити од плус шест или осам. Због ових честих промена, неће бити пуно падавина, очекује се од 45 до 75 милиметара у нижим пределима, и до 90 у вишим“, рекао је Николић.
Он је говорио и дугорочној временској прогнози за лето.
„На основу тренутних анализа имамо и прогнозу за наступајуће лето 2023. године. Према тој прогнози,лето би требало да буде топлије од просека. Тако ће лето бити просечно топлије за један степен. У јуну, јулу и августу очекујемо од 30 до 55 тропских дана, то су дани када ће бити топлије од 30 степени. Падавине ће бити просечне, и оне ће се кретати од 150 милиметара до 260 у нижим односно од 210 до 280 милиметара у вишим пределима“, истакао је Николић.
„Прошле године смо имали топло лето и топлу зиму ево сада, али то не утиче једно на друго. Топло лето не значи топлу зиму. Тачно је да су зиме последњих година биле благе и биће их још, али то не значи да неће бити снега. Ми опет можемо очекивати и веће количине снега“, напоменуо је директор РХМЗ-а, пренео је Б92.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала