- Sputnik Србија, 1920
МУЛТИМЕДИЈА
Када слика говори више од хиљаду речи! Кроз Спутњикове фото-галерије, инфографике и други мултимедијални садржај сагледајте свет из другачије перспективе.

ИНФОГРАФИКА Прехрамбени споразум за извоз руске и украјинске хране и ђубрива

Пратите нас
Прехрамбени споразум, који су у Истанбулу 22. јула 2022. године потписали представници Уједињених нација, Русије, Турске и Украјине, предвиђа извоз украјинске пшенице, хране и ђубрива преко Црног мора из три украјинске луке: Черноморск, Одесу и Јужни. Координацијом кретања бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу.
Споразум је важио до 18. новембра 2022, али је подразумевао аутоматско продужење за 120 дана до 18. марта, у случају да се ниједна страна томе не противи. Министарство спољних послова Русије саопштило је да „никакве такве примедбе нису добијене“, уз напомену да руска страна дозвољава техничко проширење „црноморске иницијативе“ за извоз украјинског жита без икаквих промена у терминима и обиму.
Заменик шефа руске дипломатије Сергеј Вершињин изјавио је 13. марта, након преговора са представницима УН о ситуацији са прехрамбеним споразумом, да се Русија не противи новом продужавању „црноморске иницијативе“, после истека другог рока – 18. марта, али само на 60 дана.
Сâм прехрамбени споразум је саставни део пакета који, између осталог, предвиђа деблокаду руског извоза хране и ђубрива. Москва је истицала да је управо то оно што није било спроведено. При томе су из УН добијана уверавања да ће ограничења бити укинута.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала