- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Још једно пролеће: Трилер о југословенској епидемији великих богиња отвара Белдокс фестивал

© Фото : Спутњику уступио БелдоксЈош једно пролеће: Трилер о југословенској епидемији великих богиња отвара Белдокс фестивал
Још једно пролеће: Трилер о југословенској епидемији великих богиња отвара Белдокс фестивал - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
Пратите нас
Документарни филм „Још једно пролеће“ аутора Младена Ковачевића, трилер о југословенској епидемији великих богиња, отвориће 16. Белдокс фестивал 10. маја у Дому омладине Београда.
„Још једно пролеће“ је, како истичу организатори фестивала, документарни медицински трилер који тематизује епидемију вариоле вере (великих богиња) у Југославији 1972. године.
Током десетогодишње глобалне борбе са вариолом вером, југословенска епизода запамћена је као једно од њених најстрашнијих и најинспиративнијих поглавља.
У целости састављен од архивских снимака, филм реконструише догађаје у пролеће ’72, од тренутка када је вирус с базара у Ираку унет у Југославију.
© Фото : Спутњику уступио БелдоксТоком десетогодишње глобалне борбе са вариолом вером, југословенска епизода запамћена је као једно од њених најстрашнијих и најинспиративнијих поглавља
Током десетогодишње глобалне борбе са вариолом вером, југословенска епизода запамћена је као једно од њених најстрашнијих и најинспиративнијих поглавља - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
Током десетогодишње глобалне борбе са вариолом вером, југословенска епизода запамћена је као једно од њених најстрашнијих и најинспиративнијих поглавља
Зараза се ширила месец дана пре него што је откривена на Косову, док се у београдским болницама број заражених непримећено увећавао.
Прича је базирана на интимној реминисценцији наратора и протагонисте, доктора Зорана Радовановића, који је као један од ретких имуних епидемиолога у регији био на попришту борбе која ће остати упамћена у аналима светске медицине.
Велике богиње су једна од најсмртоноснијих болести и једини смртоносни вирус који је човек искоренио, што се сматра једним од највећих достигнућа наше цивилизације.
Остајући доследан фактографској грађи и ослањајући се на жанровске конвенције трилера и хорора, Младен Ковачевић дочарава злослутни карактер болести и преиспитује однос данашњих и некадашњих (југословенских) друштвено- политичких прилика.
© Фото : Спутњику уступио БелдоксЗараза се ширила месец дана пре него што је откривена на Косову, док се у београдским болницама број заражених непримећено увећавао.
Зараза се ширила месец дана пре него што је откривена на Косову, док се у београдским болницама број заражених непримећено увећавао.  - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
Зараза се ширила месец дана пре него што је откривена на Косову, док се у београдским болницама број заражених непримећено увећавао.
Филм је имао светску премијеру на престижном фестивалу у Карловим Варима 2022. године, а приказан је и на фестивалима у Лисабону, Ротердаму, Фиренци, Сарајеви и Загребу.
Младен Ковачевић је сценариста и редитељ, филм је монтирала Јелена Максимовић, композитор и супервизор монтаже звука је Јаков Мунижаба, а продуценткиња је Ива Племић Дивјак.
Младен Ковачевић је аутор запажених документараца „Срећна нова Yiwu“ (2017), „4 године у 10 минута“ (2018), „Зид смрти, и тако то“ (2016), „Анплагд“ (2013) и „Пренеразила се зимина“ (2010).
Белдокс фестивал документарног филма ове године се одржава од 10. до 17. маја.
Документарни диптих „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ (Несврстани и Филмске гериле) ауторке Миле Турајлић у Дворани Културног центра Београда - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
КУЛТУРА
„Несврстани“ и „Филмске гериле“ Миле Турајлић – чувари сећања са филмских трака Стевана Лабудовића
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала