- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Проблеми са америчким банкама неће утицати на ситуацију у Русији

© AFP 2023 / NOAH BERGERУлаз у седиште банке "Силицијумска долина" у Калифорнији
Улаз у седиште банке Силицијумска долина у Калифорнији - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
Пратите нас
Проблеми у америчком банкарском систему практично не могу утицати на ситуацију у руском банкарском сектору, Русија је у одређеној мери осигурана од негативних утицаја кризе која се развија, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Сада практично нема проблема, зато што наш банкарски систем, наравно, има одређене везе са неким сегментима међународног финансијског система, али је највећим делом под нелегалним ограничењима, које је опет увео колективни Запад. Дакле, у сваком злу има добра и ту смо у извесној мери осигурани од негативног утицаја кризе која се сада депава преко океана“, додао је Песков одговарајући на питање да ли се проблеми са америчким банкама могу прелити на руски банкарски систем.
Регулатори државе Калифорнија су 10. марта затворили банку „Силицијумска долина“, једну од двадесет највећих комерцијалних банака у Сједињеним Америчким Државама. Ово је био највећи банкрот банке у САД од финансијске кризе 2008. Услед пропасти те банке, дошло је и до великог пада цена акција на светским берзама. Потез је уследио неколико дана након што је та институција објавила да има потешкоћа у пословању. Банка је пропала после тзв. банкарске панике 10. марта. Банкротом те банке највише су погођене технолошке компаније, које су у велико мери пословале са њом, али и старт-ап компаније, поједини медији, произвођачи вина из Калифорније итд.
Амерички председник Џозеф Бајден у понедељак је, у вези са ситуацијом око СВБ, изјавио да је банкарски систем земље безбедан и изразио уверење да порески обвезници неће трпети губитке због проблема банкротираних банака и да ће сви депозити штедиша бити сигурни.
Улаз у зграду банке Креди Свис у Цириху - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
ЕКОНОМИЈА
Амерички експерт предвиђа која ће банка следећа банкротирати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала