- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Врхунац прогона православља“: Лавров се обратио УН због Кијевско-печерске лавре

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаКијевско-печерска лавра
Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров упутио је писмо генералном секретару УН и актуелном председнику ОЕБС-а у којем је скренуо пажњу на кршења права православних верника у Украјини и позвао их да утичу на Кијев како би спречили насилно исељење монаха из Кијевско-печерске лавре, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.
Лавров је у писмима, која су послата данас, скренуо пажњу на недопустива кршења људских и уставних права православних верника у Украјини.
„У основи тих кршења је репресивна политика кијевског режима која је усмерена на уништавање Украјинске православне цркве (УПЦ). У писмима се наводе бројни примери прогона канонске православне цркве: масовна заплена храмова УПЦ и принудно незаконито гашење њихових заједница под плаштом наводног добровољног преласка под другу јурисдикцију, такозване ограничавајуће мере ('санкције') против епископа канонске православне цркве, одузимање украјинског држављанства појединим њеним епископима, морални и физички притисак на свештенике и парохијане“, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
Лавров је окарактерисао поступке украјинских власти као „најгрубље кршење права и дискриминацију православних хришћана у Украјини, што је у супротности са низом опште признатих међународно-правних докумената“.
Шеф руске дипломатије сматра да се иза недавне одлуке кијевских власти да иселе монахе из Кијевско-печерске лавре крије жеља да се „под измишљеним изговором помоћу репресије канонској православној цркви одузме једна од њених главних светиња“.

„Ово је у суштини врхунац прогона канонског православља у Украјини“, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

Лавров је позвао међународне лидере да дају „принципијелну оцену противправном деловању украјинског режима против УПЦ, да захтевају од Кијева да престане са самовољом и репресијама против канонске православне цркве и да се стриктно придржава обавеза које је Украјина преузела на себе према опште признатим међународним документима, као и да спрече принудно исељење монаха из Кијевско-печерске лавре“.
Подсетимо, о исељењу манастира УПЦ МП из Лавре објављено је 10. марта. Територија манастира се налази под управом националног историјског споменика Кијево-печерска лавра.
Уговор у закупу ће бити раскинут 29. марта, пошто је међуресорна радна група, формирана указом председника Украјине Владимира Зеленског, „утврдила да је манастир прекршио услове уговора о коришћењу државне имовине.
Крст у руци - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2023
РУСИЈА
Напад Запада на велику руску светињу у Украјини – православље зна како ће да одговори
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала