- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Прехрамбени споразум продужен уз један услов; Кремљ: Гест добре воље руске стране

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
Пратите нас
Прехрамбени споразум продужен је за 60 дана, саопштио је заменик руског министра спољних послова Александар Грушко. Портпарол Кремља Дмитриј Песков истакао је да је ово гест добре воље руске стране у нади да ће други део споразума бити испуњен.
Он је нагласио да је споразум продужен под условом да сва обећања дата руској страни буду испуњена.
Дипломата је подсетио да је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Вершињин јуче саопштио да је споразум заиста продужен на 60 дана.

„'Пакетни карактер' споразума је поново потврђен, али под условом да се сва обећања која су руској страни дата у делу који се тиче испуњења другог пакета, а то су укидање свих санкција, директних и индиректних на испоруку руских пољопривредних производа на међународна глобална тржишта буду испуњена“, истакао је Грушко.

Кремљ се нада у испуњење другог дела споразума

Портпарол Кремља Дмитриј Песков прокоментарисао је да се Москва нада да ће, након толико времена, други део прехрамбеног споразума који се тиче Русије бити реализован.
„Ово је, наравно, својеврстан гест добре воље Русије у нади да ће, ипак, након оволико дуго времена, услови и обавезе које су познате стране преузеле на себе, бити испуњени“, рекао је Песков новинарима.
Нова рунда консултација руске међуресорне делегације с представницима УН, на челу с генералним секретаром Конференције УН за трговину и развој Ребеком Гринспан и замеником генералног секретара УН за хуманитарна питања Мартином Грифитсом одржана је у Женеви у понедељак.
„Прехрамбени споразум“ је закључен у Истанбулу 22. јула прошле године. Уз учешће представника Уједињених нација, Русије, Турске и Украјине потписана су два документа – о стварању коридора за извоз жита из три украјинске луке (Черноморск, Одеса и Јужно), као и о отклањању препрека за извоз руских прехрамбених производа и ђубрива.
Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2023
РУСИЈА
Захарова о блокади руских пољопривредних производа: Прехрамбена криза се мора решити
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала