- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Небензја: Немачка, Шведска и Данска одбиле да сарађују у истрази напада на „Северни ток“

© AFP 2023 / TIMOTHY A. CLARYСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
Пратите нас
Власти Немачке, Данске и Шведске одбиле су да сарађују са Федералном службом безбедности (ФСБ) и Генералним тужилаштвом Русије на истрази саботажа на гасоводима „Северни ток“ , наводи се у писму сталног представника Русије при УН Василија Небензје упућеном председницима СБ УН и Генералне скупштине, као и генералном секретару организације.
„Данске, немачке и шведске власти одбиле су да пруже правну помоћ коју су затражили Генерално тужилаштво Русије и ФСБ“, рекао је Небензја.
Према његовим речима, Данска и Шведска су саопштиле да би „испуњење захтева Русије могло да угрози безбедност“ тих држава. Немачка је такође саопштила да би то могло да има „могућу штету по интересе“ земље.
Данска, Шведска и Немачка такође су одбациле предлог Русије да се формирају заједничке групе за истрагу, додао је руски дипломата.

Русија је такође позвала чланице СБ УН да подрже и буду коаутори руског нацрта резолуције у којој се позива генерални секретар УН да формира комисију за истрагу саботаже на гасоводима „Северни ток“.

Небензја се нада да ће резолуција помоћи СБ УН да одигра конструктивну улогу у утврђивању истине о ономе што се догодило на гасоводима.
Претходно је заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански објавио да је Москва проследила Уједињеним нацијама копију преписке са Данском, Шведском и Немачком поводом истраге о терористичким актима на гасоводима „Северни ток“, а из које се види да те земље нису информисале Москву о току њихове истраге.
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
РУСИЈА
„Претња по безбедност“: Шведска одбила да достави Русији податке о истрази инцидента на гасоводу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала