- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Претња по безбедност“: Шведска одбила да достави Русији податке о истрази инцидента на гасоводу

© AP Photo / Swedish Coast Guard via APМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у Балтичком мору
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
Пратите нас
Шведско тужилаштво је, према објављеним документима, на захтев Русије за формирање истражне групе поводом експлозије на гасоводима „Северни ток“, саопштило да не види интерес у томе, изјавио је дипломатски извор у Њујорку.
Према извору, руски надлежни органи су на питања да ли су са места оштећења гасовода уклоњени делови цевовода, да ли је наложена истрага за утврђивање узрока оштећења, конкретно, у случају постојања остатака експлозива на деловима гасовода, као и какви су закључци на основу резултата истраге донети, добили званичан одговор, којим је, заправо, шведско тужилаштво одбило да достави било какве документе.

„Удовољење молби Русије може да угрози безбедност наше државе. Из тог разлога приложене молбе се одбијају“, наводи се у одговору министра правде Шведске Гунара Стремера.

Дипломатски извор је одговор шведског министра прокоментарисао речима:
„Тиме је очигледно, а сада и документовано да су саопштења Данске, Шведске и Немачке да су наводно информисале руску страну о току истраге нетачне“.
Претходно је заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански објавио да је Москва проследила Уједињеним нацијама копију преписке са Данском, Шведском и Немачком поводом истраге о терористичким актима на гасоводима „Северни ток“, а из које се види да те земље нису информисале Москву о току њихове истраге.
Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова поручила је да је Савет безбедности УН дужан да под хитно да усвоји резолуцију о формирању независне истражне комисије о експлозијама на „Северном току“, с обзиром на то да је пронађен „предмет“ који није део структуре гасовода, али би могао да буде део експлозивне направе.

Саопштења медија о украјинском трагу

Добитник Пулицерове награде Симур Херш је у фебруару објавио чланак о својој истрази о експлозијама на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“. У његовој публикацији се наводи да су током НАТО вежби „Балтопс“ у лето 2022. амерички рониоци поставили експлозив испод цевовода „Северног тока“, који су Норвежани активирали три месеца касније.
Након тога је „Њујорк тајмс“, позивајући се на изворе у америчкој администрацији, саопштио да су амерички званичници саопштили да нису пронађени никакви докази наводне умешаности руских власти у нападе на гасоводе „Северни ток“, те да нови обавештајни подаци дају основа да се претпостави да нека проукрајинска група стоји иза напада на гасоводе.
Британски лист „Тајмс" објавио је да су западне обавештајне агенције, недељу дана након експлозије, знале за украјинску умешаност у саботажу на гасоводима „Северни ток" и „Северни ток 2".
Немачки лист „Цајт“ саопштио је да су немачки истражитељи идентификовали брод са којег је извршена диверзија на гасоводима „Северни ток“, те да трагови воде ка компанији у власништву Украјинаца.

Инцидент на гасоводима

Оштећења на три од четири крака гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ откривена су 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о циљаној диверзији. Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштио је да је на гасоводима причињена невиђена материјална штета и да је немогуће оценити када ће они бити поправљени.
Амерички новинар Симор Херш је 8. фебурара објавио текст о својој истрази експлозија на гасним магистралама „Северног тока“. У чланку Херш наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО-а „Балтопс“ на лето 2022. године под цевоводе „Северног тока“ поставили експлозив, који су три месеца касније активирали Норвежани.
Пентагон и Бела кућа су саопштили да САД немају везе с тим, а Стејт департмент је позвао да се верује ставу Америке.
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
РУСИЈА
Нема више лажи: Русија објављује целу преписку о истрази напада на „Северне токове“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала