- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Неприхватљиво“: Трамп оптужио Бајдена да је довео до савеза Русије и Кине

© AP Photo / Evan VucciАмерички председник Доналд Трамп
Амерички председник Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
Пратите нас
Бивши амерички председник Доналд Трамп оптужио је актуелног председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена да је својом спољном политиком довео до формирања савеза Русије и Кине.

„Бајденова администрација гурнула је Русију право у руке Кини. Ово је неприхватљиво. Кад дете учи историју, оно схвата да никада не желите да се Русија и Кина окупе и створе савез“, рекао је Трамп на окупљању својих присталица у Ајови.

Он није прецизирао где је Бајден конкретно погрешио, али је бивши председник раније говорио да не би дозволио сукоб у Украјини који, према његовим речима, прети да прерасте у трећи светски рат.
„Бајден је урадио управо то. Они сада имају велики леп савез. Гурнули су Москву право у руке Пекингу. За Кину је то било као узети слаткиш од детета. Било је веома једноставно“, закључио је Трамп.

Смена власти у САД важнија од промене власти у Русији

Некадашњи амерички председник је, поред тога, на питање ТВ „Фокс Њуз“ да ли Бела кућа треба да подржи смену власти у Русији подржао „смену режима“ у САД, што то је према његовим речима, „много важније“ од подршке Вашингтона могућој промени власти у Русији.
Трамп је такође истакао да је Бајденова администрација увукла САД у метеж.
Доналд Трамп планира да се 2024. године поново кандидује за председника САД.
Претходно је, у годишњем извештају обавештајних служби Сједињених Америчких Држава, посвећеном главним претњама са којима се земља суочава, прецизирано да ће, без обзира на реакцију бројних земаља на специјалну операцију Русије у Украјини, „Кина одржати своје дипломатске, одбрамбене, економске и технолошке везе са Русијом како би наставила да покушава да провоцира САД“.
Доналд Трамп на скупу конзервативаца у Даласу - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2022
СВЕТ
Трамп: Америка одговорна за сукоб у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала