- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Почиње пријава за пензионерске картице: Како до ње и шта омогућава

© Sputnik / Лола ЂорђевићПензионери играју шах у парку
Пензионери играју шах у парку - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
Пратите нас
Пријава за пензионерске картице почиње сутра, а најстарији ће за њих моћи да се пријаве на сајту Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) или у филијалама Фонда ПИО.
Картице ће најстаријима омогућити попусте при куповини и плаћању услуга, а како је раније најављено њихово коришћење почеће од октобра.
Линк за пријаву на сајту ће бити активан од сутра.
Такође, Фонд ПИО ће, у среду у подне, на београдском Тргу Републике промовисати пријаву за пензионерску картицу, а заинтересовани пензионери ће и на самој промоцији моћи да се пријаве за издавање картице. Довољно је да код себе имају личну карту.
Пријава ће се радити електронски, а само пријављивање, како наводе у Фонду ПИО, траје до два минута.
Пензионерима ће на располагању бити и брошуре са основним информацијама о новим пензионерским картицама, а представници Фонда ће им дати све додатне информације о начину коришћења картице и погодностима које ће моћи да остваре.
Промоцији ће сутра присуствовати и директор Фонда ПИО Реља Огњеновић.
Иначе, право да добију картице имаће сви који су на платном списку Фонда ПИО, дакле корисници пензија, али и накнада као што су она за негу и помоћ другог лица, телесно оштећење, привремене накнаде по основу друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности, привремене накнаде за време незапослености који нису преведени у инвалидску пензију.
Пензионерска картица ће моћи да се преузме лично, преко законског заступника или пуномоћника и користиће се уз важећи лични идентификациони документ.
Фирме, јавна предузећа, привредна друштва и институције које ће се укључити у овај пројекат обезбедиће различите повољности по основу бодова, а бодове ће имаоцима картице обрачунавати Фонд ПИО по свакој реализованој потрошњи за коју су добили фискални рачун.
У Министарству финансија Танјугу је речено да би корисници приликом плаћања роба и услуга требало да касиру покажу пензионерску картицу и да тако добијају бодове које касније могу да искористе за остваривање додатних погодности.
За утрошених 500 динара на овај начин, добија се један бод, а бодови се касније могу искористити за остваривање додатних погодности, при чему се месечно по картици може добити највише онолико бодова колико износи просечна пензија у Србији.
Пензионери - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2023
ДРУШТВО
Сакупљањем бодова до погодности: Како се пријавити за нову пензионерску картицу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала