- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Аматери нису могли да дигну у ваздух „Северни ток“ – то је могла само држава

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин сматра да је верзија о умешаности украјинских активиста у експлозије на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“ – потпуна бесмислица.

„Сигуран сам да је то потпуна бесмислица. Такву експлозију такве снаге на толикој дубини могу да изведу само стручњаци и то уз подршку све снаге државе која има на располагању одређене технологије“, рекао је руски лидер у интервјуу руском новинару Павлу Зарубину за телевизију „Русија 1“.

Како је додао, очигледно је да је на крацима гасовода извршен терористички напад који је изведен на државном нивоу.

„Веома нам је тешко да спроведемо сопствену истрагу ако нас не пуштају на место где се догодио тај терористички напад. Више ни за кога није тајна да се догодио терористички напад. Мислим да су то већ сви признали. Притом, то је терористички напад који је очигледно изведен на државном нивоу јер ниједан аматер не може да изведе такве акције“, оценио је Путин.

САД заинтересоване за експлозије на „Северном току“

Сједињене Америчке Државе су теоретски заинтересоване за такве инциденте као што су експлозије на „Северном току“ како би снабдевале Европу својим течним природним гасом, саопштио је Путин.
„Увек треба тражити оне који су заинтересовани за такве инциденте. А ко је заинтересован? Теоретски, САД су заинтересоване како би се обуставила испорука руских енергената на европско тржиште и како би оне испоручивале своје, укључујући течни природни гас, чак и ако је он много скупљи од руског – 25 до 30 одсто“, оценио је Путин.

Русија се обраћала Данској

Русија се обраћала властима Данске са предлогом да провере краке гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ пошто би тамо могло да буде још експлозивних направа, али њихов одговор је био неодређен, рекао је Путин.
Он је саопштио да су стручњаци „Гаспрома“ приликом истраживања гасовода открили некакав „стубић“ на удаљености од око 30 километара од места експлозије. Био је постављен на осетљивом месту – не месту где се спајају цеви.
„Стручњаци сматрају да то може бити антена за пријем сигнала за активирање експлозивне направе која може бити, не тврдим, али може бити постављена испод гасовода“, рекао је Путин.
Он је потврдио да је на гасоводу могло бити постављено неколико експлозивних направа, али су неке експлодирале, а неке нису.

„Наравно, хтели смо да добијемо дозволу од данских власти да самостално или заједно са њима или, још боље, да формирамо међународну групу стручњака и деминера који могу да раде на толикој дубини, да спроведемо неопходну истрагу и, ако буде потребно, да неутралишемо тај експлозив ако га тамо има. Али на наш захтев, упућен данским властима, добили смо одговор да они треба да размисле о томе и да ће нам одговорити када буду сматрали да је могуће. Добили смо такав неодређен одговор. Просто речено – никакав одговор. Рекли су да морамо да сачекамо“, рекао је руски председник.

„Северни ток“ има будућност

По речима Путина, ако код западних партнера оживи инстинкт националног интереса – онда „Северни ток“ има будућност.
„У светској пракси нема примера да се такви системи поправљају после оваквих инцидената, али теоретски је све могуће. То ће једноставно захтевати времена, одређени новац, неке нове технологије“, оценио је руски лидер.
На питање новинара да ли тај пројекат има будућност, Путин је одговорио потврдно.

„Да, наравно. Мислим да има. Ако наше европске колеге буду заинтересоване, ако код њих оживи тај инстинкт за национални интерес, онда има будућност. Али некад ми се чини да они раде све што им се каже“, закључио је Путин.

Раније је британски лист „Тајмс" објавио да су западне обавештајне агенције, недељу дана након експлозије, знале за украјинску умешаност у саботажу на гасоводима „Северни ток" и „Северни ток 2".
Немачки лист „Цајт“ саопштио је да су немачки истражитељи идентификовали брод са којег је извршена диверзија на гасоводима „Северни ток“, те да трагови воде ка компанији у власништву Украјинаца.
Првобитно је „Њујорк тајмс“, позивајући се на изворе у америчкој администрацији, саопштио да су амерички званичници саопштили да нису пронађени никакви докази наводне умешаности руских власти у нападе на гасоводе „Северни ток“, те да нови обавештајни подаци дају основа да се претпостави да нека проукрајинска група стоји иза напада на гасоводе.
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
РУСИЈА
Медведев о учешћу Украјине у диверзији на „Северним токовима“: Глупа америчка пропаганда
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала