Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Српски министар Раде Баста прави дуплу штету – квари односе са Русијом и прави пукотину у влади

© Tanjug / Ministarstvo privrede/ Đorde KrstićРаде Баста
Раде Баста - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
Пратите нас
Изјавом да Србија треба да се придружи западним државама у антируским санкцијама, министар привреде Раде Баста прави дуплу грешку – квари углед Србије међу пријатељима у свету, док са друге стране демонстрира да не постоји јединство у владајућој коалицији. Због оваквог понашања Басту би требало дисциплиновати тако да следи државну политику.
Овако позив министра привреде Рада Басте да се уведу санкције Русији коментарише проф др Стевица Деђански, председник Центра за развој међународне сарадње.

Дисциплиновати министре тако да следе државну политику

„Очекујем да се председник обрати по том питању и да дисциплинује чланове владајуће коалиције, да не излазе ван званичних ставова државе. Када буде и ако икада то буде званични став државе, подразумева се да они који чине владу то треба и да бране. Али, само излажење ван званичног оквира деловања владе је непримерено“, каже он.
Баста је направио неколико фаулова – стално има неке своје идеје које нису у складу са државном политиком, подсећа Деђански. Тако је Баста, у време док је био директор ЈКП „Београдске електране“, у нушићевском маниру, послао честитку поводом постављења Кристофера Хила за америчког амбасадора у Србији, а нешто касније је покушао да оснује женску мрежу као паралелну страначку организацију.

Све зависи од Јединствене Србије

Сада, према речима Деђанског, треба видети како ће реаговати Бастина матична странка, Јединствена Србија, коју предводи Драган Марковић Палма, али и СПС, који је коалициони партнер Јединствене Србије. Марковић се оградио од Бастиног мишљења, истичући да се ради о личном, а не страначком ставу.
Ипак, према Речима Деђанског, то није довољно. Он подсећа да је, у кампањи на прошлим парламентарним изборима, коалиција СПС-ЈС наступала са русофилским ставовима.
„Али сада имају свог министра који заступа сасвим друге ставове. Значи, не треба само да се ограде, већ и да конкретним стварима покажу подржавају ли изјаву Басте или је не подржавају“, објашњава Деђански.
Њихово је право да подржавају Бастине ставове, али онда морају да положе рачуне, како влади, тако и грађанима; ако их не подржавају, морали би да свог члана дисциплинују и да га казне, закључује Деђански.
Подсећамо, министар привреде у српској влади Раде Баста затражио је да Србија уведе санкције Русији. Он је путем друштвених мрежа саопштио да Србија плаћа велику цену због тога што није увела антируске санкције и позвао је Владу да се о увођењу санкција изјасни.
Баста је додао да, како је рекао, стоји уз председника Александра Вучића у одбрани државних и националних интереса, као и да има апсолутно поверење у њега.

(Анти)државни разлог

Баста своје ставове образлаже државним разлогом. Према његовим речима, Србија се наводно није придружила антируским санкцијама због заштите националних интереса, у нади да ће конфликт кратко трајати. Међутим, пошто се конфликт наставља, а западне земље замерају Србији што не уводи санкције, наша земља, односно влада о том питању мора да се изјасни.
Поред Јединствене Србије, на Бастину изјаву реаговао је и министар без портфеља Ђорђе Милићевић (СПС), саопштио је да његов налог на друштвеним мрежама, преко којег је „лајкован” Бастин позив, води „један страначки активиста који је грешком” лајковао објаву „када је видео слику колеге из владе, а да није прочитао шта пише испод”.
Једини који су, за сада, децидирано затражили Бастину смену, јесте Покрет социјалиста Александра Вулина, а огласила се и портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, која је изјавила да Баста, када говори да Србија треба да уведе санкције Русији, размишља на чудан начин.

„Неки чудан став: Америка врши притисак на Србију, а српски министар позива да се изађе са ставом против Русије. Можда би било боље да се српски министар одлучно изјасни против притисака на своју земљу? Русија је, за разлику од САД, увек поштовала Србију и њен народ. А поента није само у историјској истини, већ у очигледној чињеници: увођењем санкција Русији, притисак САД на Србију неће престати, већ ће се само појачати“, написала је Захарова на Телеграму.

 Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
СРБИЈА
Боцан-Харченко: Хил сам себи дао шах-мат; Русија и Србија граде партнерство упркос интригама Запада
Скуп подршке Русији из Београда - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2023
СРБИЈА
Дачић и Јединствена Србија против иницијативе министра привреде да се Русији уведу санкције
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
РУСИЈА
Кремљ: На Србију се врши притисак без преседана, ценимо одлучан став Београда да не уведе санкције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала