- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ухапшени уредник Спутњика Литванија послао писмо за рођендан: Наручићу торту у затворској продавници

© Фото : Instagram page of Marat QasemУредник агенције Спутњик Литванија Марат Касем
Уредник агенције Спутњик Литванија Марат Касем - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
Пратите нас
Ухапшени новинар Марат Касем је из затвора у Риги написао писмо редакцији Спутњик Литванија које су објавили на Телеграму.

„Очигледно ћете ову вест добити на мој рођендан. Искрено, увек сам се скептично односио према њему. Некако је тужан … Покушаћу да наручим торту у затворској продавници и угостићу затворенике. Скуваћу чифир (јак чај), пушићемо ручно умотане цигарете. Тридесет три године је имао Христ, како ми је познато“, написао је он у писмо од 12. марта.

Према речима новинара, храна је подношљива. На недељном нивоу им дају гречку (кашу од хељде), кромпир са купусом, ујутро им дају кашу и чај, а за вечеру понекад добију рибу.
„Литература ми помаже да побегнем од ове средине, али ми не даје неку посебну снагу. Ганди ми се још није јавио. Много читам, мада више нисам у самици. Тренутно читам књигу Аљгирдаса Палецкиса ‘Лисице на мислима'. Књига је написана као дневник и лако се чита“, појаснио је Касем.
Додао је да му се време вуче као пластелин и чини му се да је већ прошло годину дана.

„Време је ужасно овде, али понекад излазим да прошетам. Имамо сат времена дневно, изводе нас ујутро. На слободи је лепо сањати о пролећу. Морам да приметим да се пролеће завршава у мају, на почетку месеца ће бити још једна ревизија, ревидираће се казнене мере. То се дешава на свака два месеца. Међутим, ја живим по принципу „остави наду свима који овде долазе“, закључио је новинар.

Касем је држављанин Летоније, неколико година живи и ради у Москви, у медијској групи „Русија севодња“, у чијем је саставу и Спутњик Литванија.
Прошле године, 30. децембра, новинар је допутовао у Летонију због породичних обавеза. Како је пренео Спутњик Литванија, он је ухапшен због сумње да је прекршио санкције и да се бавио шпијунажом, а 5. јануара суд у Риги му је одредио притвор. Новинар је превезен у Централни затвор у Риги.
Министарство иностраних послова Русије саопштило је раније да Касемово хапшење представља освету диктаторских режима због његове принципијелности и да представља терор против другачијег мишљења.
Уредник агенције Спутњик Литванија Марат Касем - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
РУСИЈА
Русија затражила од УН да реагују на хапшење уредника Спутњик Литванија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала